latinica  ћирилица
02/10/2015 |  14:48 | Аутор: СРНА

Вучић: Са Србијом не може да се разговара језиком притисака

Премијер Србије Александар Вучић поручио је да се са руководством Србије не може разговарати језиком притисака, у шта су се увјерили они који су покушали да Србе прогласе геноцидним народом, као и они који су недавно извршили економску агресију на земљу.
Вучић на Правном факултету у Београду (фото: Танјуг/Раде Прелић) -
Вучић на Правном факултету у Београду (фото: Танјуг/Раде Прелић)

Обраћајући се студентима Правног факултета у Београду поводом почетка нове академске године, Вучић је рекао да Србија и даље сматра да јој је потребна ширина и дух Истока, али и дисциплина и досљедност Запада, нагласивши да је Београд слиједећи те принципе успио да се одупре притисцима.

"Смели смо да се испрсимо и изборимо са покушајима да се српски народ прогласи геноцидним. Никакве санкције због тога нисмо имали", рекао је Вучић.

У прилог те тврдње, Вучић је навео и недавну економску агресију којој је Србија била изложена од једне чланице ЕУ и којој се школски супроставила. "Знао сам да је право на нашој страни и да је први пут на нашој страни једна велика сила која поштује право", нагласио је Вучић.

Он је указао да је Београд показао свој однос према Русији када је у срцу пријестонице подигао споменик цару Николају Романову, који је управо због Срба ушао у Први свјетски рат и када је остао досљедан да Москви не уведе санкције.

"Мислите да због тога не трпимо притиске и да их нисмо трпели?", упитао је Вучић и нагласио да исто као што је показала досљедност на том питању Србија остаје досљедна да је улазак у ЕУ њен приоритет.

Говорећи о Бриселском споразуму, Вучић је рекао да ће се Београд држати тог документа у будућности без обзира на његове мањкавости јер је то било најбоље рјешење у том тренутку, баш као што се држи Дејтонског мировног споразума.

Он је пренио студентима да је Србија током септембра остварила дефицит буџета од 3,5 милијарде динара, што је јасан показатељ да земља полако, али сигурно излази из кризе и да може бити партнер и Истоку и Западу.

Говорећи о мигрантима, Вучић је истакао да је Србија на таквом мјесту да ни једна невоља не може да је заобиђе, али да се носи са тим проблемом, што је, између осталог, резултирало тиме да буде пуно поштованија у свијету.

Непосредно прије обраћања студентима, Вучић је са деканом Правног факултета Симом Аврамовићем открио бисту српском академику и правнику Слободану Јовановићу.