latinica  ћирилица
02/10/2015 |  15:14 | Аутор: РТРС

Добој: Отворен обновљени Дом здравља (ВИДЕО)

У Добоју је отворен обновљени Дом здравља чије су просторије у прошлогодишњој поплави претрпјеле милионску штету. Саниран је у оквиру Програма ЕУ за опоравак од поплава.
Добој - Дом здравља - Фото: РТРС
Добој - Дом здрављаФото: РТРС

Све што је било под водом у Дому здравља обновљено је. Набављен је дио опреме и још преостаје да се службе, које су биле измјештене, врате у обновљене просторије.

- У обновљени здравствени објекат још треба да се врате педијатрија, Центар за ментално здравље, лабораторија, физикална медицина, те хигијенско-епидемиолошка служба, рекао је Радослав Николић, директор Дома здравља Добој

Хитна служба већ се вратила у нове просторије . Задовољни су јер су свој на своме.

- 14 мјесеци смо провели у простору неадекватном за рад, рекао је Слободан Томанић, шеф Хитне службе.

До сада је у обнову Дома здравља уложено 1,2 милиона марака средстава ЕУ, а набављен је и дио опреме уз помоћ донатора. Помоћ је стигла и из Влада Српске.

- Набавили смо дио опреме за службу хитне помоћи, за лабораторију, помогли у опремању двије амбуланте породичне медицине и свакако да ћемо у наредном периоду са руководством Дома здравља да сарађујемо и помажемо, рекао је Драган Богданић, министар здравља и социјалне заштите Републике Српске.

ЕУ је у Добоју уложила шест милиона евра. Обнова града није у потпуносту завршена .

Фото: РТРС

- Сада би требала да старта друга фаза помоћи која ће се усмјерити на превенцију од поплава и других катастрофа у вриједности од преко 43 милиона евра, истакао је Ларс Гунар Вигемарк, шеф Делегације ЕУ у БиХ.

Градоначелник Добој Обрен Петровић додао је да су спремни да у сваком погледу учествујемо заједнички са донаторима, ЕУ, Фондом солидарности и свим осталим државама које могу и желе да финансирају град Добој.

Штета од прошлогодишње поплаве у Добоју премашила је 250 милиона марака, а у добојском Дому здравља била је већа од три милиона марака.