latinica  ћирилица
02/10/2015 |  15:17 | Аутор: СРНА

Брчко: Милион КМ за запошљавање високообразованих без радног стажа

У Брчком је данас потписан уговор о додјели гранта од милион КМ Заводу за запошљавање дистрикта за програм запошљавања високообразованих младих људи који немају радног стажа, а заинтересовани ће на јавни позив моћи да се пријаве до 21. октобра.
Брчко - Фото: РТРС
БрчкоФото: РТРС

Уговор су потписали шеф Одјељења за привредни развој, спорт и културу у брчанској Влади Дамир Булчевић и вршилац дужности директора Завода за запошљавање дистрикта Милован Вуковић.

Булчевић је рекао да ће се на овај начин запослити 84 становника Брчког, а годишње ће за једну особу бити издвајано по 12.000 КМ.

Он је на конференцији за новинаре истакао да ће на јавни позив моћи да се пријаве сви млади људи, почев од оних који су рођени 1980. године.

"Сви привредници који се буду пријављивали на јавни позив Завода за запошљавање добиће више бодова уколико желе да задрже на дужи период бар једног приправника, као и они који су задржали приправнике у фирмама", напоменуо је Булчевић.

Вуковић је рекао да до 21. октобра послодавци треба да Заводу доставе сву документацију наведену у јавном позиву, да би надлежна комисија могла да сачини списак незапослених лица и послодаваца који ће бити упућен Влади дистрикта на разматрање и верификовање.

"Завод за запошљавање ће након тога утврдити ранг-листу оних који ће добити запослење на основу овог програма", истакао је Вуковић.

Вуковић је навео и податак да је закључно са 30. септембром у Заводу за запошљавање Брчко дистрикта евидентирано 1.290 лица са високом стручном спремом, међу којима је 590 особа без иједног дана радног стажа.