latinica  ћирилица
02/10/2015 |  15:31 | Аутор: СРНА

Вучић: Европи потребно редефинисање и снажно лидерство

Премијер Србије Александар Вучић рекао је да је Европи потребно снажно лидерство, редефинисање, као и свеобухватно заједничко рјешење за актуелне изазове, јер, у супротном, није сигуран да ће ЕУ "преживјети".

"Ако то не буде, веома сам забринут због могућности дестабилизације, не само региона Западног Балкана којем ми припадамо, већ и шире", рекао је Вучић у завршном дијелу Београдског безбједносног форума.

Он је навео да Европа још није пронашла заједничко рјешење за мигрантску кризу и да сви чекају да њемачки канцелар Ангела Меркел нешто учини.

Наводећи да ситуација у Сирији показује све слабости безбједносних теорија, јер је једним потезом све промијењено за пар дана, Вучић је изразио бојазан од многих других потеза који ће утицати на промјену околности у свијету, због чега Европа и цијели свијет треба што брже да пронађу одговорно рјешење.

"У супротном, суочићемо се са проблемима у многим институцијама, а нисам сигуран ни да ли ће ЕУ моћи да преживи ако наставимо тим путем", рекао је Вучић.

Он је нагласио да је Србија спремна да понесе одговорност, чак и већи терет миграција од неких земаља ЕУ, и да прихвати систем квота иако није чланица.

Вучић је критиковао поједине чланице ЕУ да су водиле сопствене политике, бранећи само своје интересе и не марећи за заједничке европске проблеме.

Он је рекао да ће 13. октобра бити настављени разговори Београда са Приштином и да нема сумње да ће све потешкоће бити превазиђене на миран начин - пренијели су београдски медији.

Вучић каже да ће Србија наставити да ради на очувању стабилности, јер је то предуслов за економски напредак.

Он је оцијенио да Србија може да постане нова економска снага у Европи ако смањи фискални дефицит испод нивоа Мастрихта /односно испод три одсто БДП-а/, што ће много значити за Србију, регион и цијелу Европу.

У Београду је у протекла три дана одржан 5. Београдски безбједносни форум о теми "Може ли Европа да редефинише себе?".