latinica  ћирилица
02/10/2015 |  15:44 | Аутор: РТРС

Градишка: Почела берба раних сорти јабука (ВИДЕО)

У градишком поткозарју почела је берба раних сорти јабука. Првим приносима воћари су задовољни, али не и откупном цијеном коју диктира сиво тржиште. За разлику од претходних, ове године повећана је потражња јабука за индустријску прераду.
Градишка - Берба јабука - Фото: РТРС
Градишка - Берба јабукаФото: РТРС

Процјене су да би воћари ове године у општини Градишка са око 1.200 хектара могли убрати око 40.000 тона јабуке.

- Имамо јако добар и квалитетан род поготово воћњаци који су имали системе за наводњавање и противградне мреже. Ту можемо да се похвалимо да први пут послије три године, које су биле јако лоше, имамо добар род и добар квалитет и да се што се свега тога тиче задовољни, рекао је Драгоја Дојчиновић, предсједник Удружења воћара Републике Српске.

За разлику од претходних година веће је и интересовање сезонских радника за бербу који дневно могу зарадити до 30 КМ.

- Може се радити и зарадити, али нам вријеме не иде на руку. Јабука је добра и углавном се зарадити, ко хоће радити, рекао је Недељко Павловић, Теслић.

На почетку бербе откупна цијена јабуке која се не складишти у хладњаче jе око 40 пфенинга за килограм и углавном је диктирају накупци. Воћари очекују да ће ускладиштена јабука у првој воћарској кооперативи ,,Агроимпекс нова" постићи вишу цијену.

Ове јесени повећана је потражња и јабуке треће класе намијењене индустриској преради која се углавном извози у Њемачку и Мађарску по просјечној цијени од 20 пфенинга за килограм.