latinica  ћирилица
02/10/2015 |  17:02 | Аутор: СРНА

Привредна комора Српске - додјела деташмана за 34 привредна друштва

Привредна комора Републике Српске додијелила је данас у Бањалуци деташмане, односно дозволе за рад за 34 привредна друштва из Српске за извођење радова у Њемачкој у деташманској 2015/16. години.
Привредна комора Српске - Фото: РТРС
Привредна комора СрпскеФото: РТРС

Предсједник Привредне коморе Републике Српске Борко Ђурић истакао је да су од тих предузећа њих 26 корисници деташмана из ранијег периода, а девет су новопријављена привредна друштва.

"За нас је ово битан сегмент дјеловања јер ове фирме сваке године остварују око 30 милиона евра прихода, од чега се преко 70 одсто донесе у Српску", рекао је Ђурић новинарима након подјеле деташмана у Бањалуци.

Ђурић је навео да се то може сматрати "чистим извозом, оствареним на основу извршеног рада".

"Због извјесних ограничења нисмо у могућности да располажемо већим бројем деташмана, али оно што је Републици Српској додијељено сваке године буде максимално искориштено", рекао је Ђурић.

Он је нагласио да је било очекивано да се број деташмана за БиХ и Републику Српску повећа, јер је, уласком Хрватске у ЕУ, један број деташмана које су они користили остао слободан.

"Нисмо успјели добити дио тог контигента, а како ствари стоје тешко да ће се ишта промијенити у том погледу", рекао је Ђурић.

Према његовим ријечима, и ове године посао расподјеле извршен је у предвиђеном року, и то привредним друштвима која су остварила право на учешће у контингенту.

Замјеник генералног секретара Спољнотрговинске коморе БиХ Здравко Маринковић рекао је да је присуство компанија Српске на тржишту Њемачке потврда њиховог квалитета и опредијељености да опстану у врло сложеним, специфичним и оштрим условима конкуренције на европском тржишту.

"Искориштеност деташмана на нивоу БиХ прошле године била је 91 одсто, што говори да су наше компаније радиле у пуном капацитету свих 12 мјесеци, са максималним бројем запослених радника у својим компанијама", рекао је Маринковић.

Горан Бранковић, технички директор предузећа "Лука" из Бањалуке, које је дугогодишњи корисник деташмана, рекао је да је проблем квалитетне радне снаге на њемачком тржишту у посљедњих неколико година огроман, нарочито у занатским дјелатностима.

"Ми још увијек имамо релативно квалитетну радну снагу, те могу слободно рећи да све наше фирме на ово тржиште улазе на основу квалитета", рекао је Бранковић.

Он је додао да је све теже пронаћи квалитетну радну снагу и на домаћем тржишту јер је школски систем веома лош, па је тај проблем све израженији.

Како је наглашено, укупни контингент деташмана за цијелу БиХ је 1.917 дозвола мјесечно, од чега Републици Српској припада 666 деташмана, и то из области грађевинарства, изолатерства и монтажерства.

Контингент за Републику Српску сачињавају редовни и посебни деташмани. Редовне чини 529 дозвола мјесечно, и то 208 из области грађевинарства, 124 из области изолатерства и 197 из области монтажерства.

Када је ријеч о посебном контингенту, он обухвата 137 дозвола мјесечно, и то 54 дозволе из области грађевинарства, 32 из области изолатерства и 51 из области монтажерства.