latinica  ћирилица
02/10/2015 |  18:07 | Аутор: РТРС

Спрема ли се формирање Фонда за управљање вишком резерви? (ВИДЕО)

Прије два дана, у Сарајеву је одржана сједница Управног одбора Централне банке БиХ. Један дио сједнице, међутим, био је тајан. За тај дио сједнице није било извјештаја нити раније припремљених материјала. А сумња се да су чланови Одбора расправљали о захтјеву Предсједништва БиХ да вишак генералних резерви банке преусмјере у такозвани инвестиоционо - развојни фонд.
Централна банка БиХ - Фото: РТРС
Централна банка БиХФото: РТРС

Одлуком би ентитетима, који су власници Централне банке, било узето око 500 милиона марака и преусмјерено на финансирање БХ институција, чему се Република Српска оштро противи. За реализацију тог плана потребно је да пристану српски чланови у Одбору, али и измјена закона о Централној банци. 

Шта се конкретно догађало у дијелу сједнице који је био тајан, највероватније ће и остати тајна. Јер у банци игноришу упит Радио телевизије Републике Српске.

Према информацијама упућених у дешавања у Централној банци, у току су покушаји да се из банке изгура вицегувернер из српског народа Радомир Божић, који једини не сарађује са сарајевским кадровима, што би отворило пут за пребацивање око пола милијарде марака на БХ ниво. Упозорио је на то, још раније, Никола Шпирић.

План је, како се да наслутити из експозеа Дениса Звиздића, да средства добије агенција за мала и средња предузећа, с циљем да прерасте у министарство привреде БиХ и тако изврши пренос надлежности. За све је потребна, међутим, сарадња српских кадрова.

Када је почетком године предсједник Републике Српске, упутио сличан приједлог да се вишак новца у резервама одштампа и пусти у оптицај, од федералних политичара, али и опозиције у Српској, дочекан је на нож

Исти српски представници сада када су у коалицији са истим федералним политичарима, и када, умјесто Додика, приједлог износи Денис Звиздић, чини се мијењају причу. На СДС-овом Љубиши Владушићу и ПДП-овом Триви Маринковићу је да у име Републике Српске, пристану или одбију приједлог Предсједништва БиХ. Маринковић је прије и послије претпрошле сједнице Одбора давао контрадикторне изјаве.

Према закону о Централној банци, генералне резерве могу се користити само за компензовање губитака Банке и не у друге сврхе. На исти закон позвао се и валутни одбор, када је одбио Додиков захтјев. Став Републике Српске је да уколико дође до промјене закона, банка треба да се уреди као дионичарско друштво чији би власници били ентитети у оном омјеру колико су средстава уложили у оснивачки улог банке, а у том омјеру би и распологали с добити.