latinica  ћирилица
02/10/2015 |  18:17 | Аутор: Б92

Лавров: Једнополарни свијет престао да постоји

Једнополарни свијет престао је да постоји, у Азији и Јужној Америци формирају се моћни центри привредног раста, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

Лавров је рекао да са привредним растом расте и политички утицај.

Он је најавио да ће Русија предложити усвајање међународне декларације у којој би се утврдио принцип немјешања у унутрашња питања других држава.

"Схватам да старе навике тешко нестају, да је тешко растати се са осјећајем монополског доминирања на свјетској сцени - тај процес биће болан и дуг. Међутим, увјерен сам да ћемо на крају ипак постићи сагласност како да прерасподјелимо одговорност у свијету у свим областима - рјешавању конфликата, привреди, финансијама, трговини", рекао је Лавров у интервјуу венецуеланској државној телевизији ВТВ.

Према његовим ријечима, једнополарни свијет више не постоји ни у политици, ни у економији, ни у финансијама и треба прерасподијелити систем доношења одлука - прерасподијелити гласове и квоте, између осталог и у ММФ-у, о чему је постигнут договор још прије 10 година, пренијела је агенција РИА Новости.

Лавров је рекао да само још САД, односно амерички Конгрес, одбија да ратификује реформу која је прије пет година договорена као први корак демократизације монетарно-финансијског система свијета.

Руски министар иностраних послова је казао да је потребно уважавати Повељу УН, без подривања овлашћења Савјета безбједности УН, а проблеме рјешавати на основу уважавања тенденција у реалности.

Лавров се успротивио екстериторијалној примјени сопствених закона, јер је екстериторијалност један од проблема који је повезан са једностраним санкцијама које се доносе мимо СБ УН ради наношења штете привреди и економско-социјалном положају становништва "како би се изазвале негативне емоције према њиховом руководству".

"САД се поносе што једностране санкције праве екстериторијалним, забрањујући својим компанијама да нешто раде са одређеним земљама, тражећи то исто и од других земаља, јер се пријети прекидом сервисирања банкарских рачуна и одређеним казнама", рекао је шеф руске дипломатије.

Лавров је најавио да ће са свим земљама-чланицама УН размотрити могућност усвајања декларације која би јасно потврдила принцип немјешања у унутрашња питања других држава, као једног од темељних принципа Повеље УН, који се са различитим изговорима не поштује увијек.

"Узимајући у обзир да се покушаји таквог арбитрарног тумачења принципа немјешања појављују редовно периодично, између осталог и у контексту Сирије, желимо да размотримо са свим чланицама могућност усвајања декларације", казао је он.

"Ми се категорички противимо свим покушајима дестабилизације режима, неки наши партнери на свјетској сцени су у искушењу да, када им се не свиђа неки режим, почињу да га дестабилизују изнутра, а затим се позивају да су тамо неки нереди и да треба нешто урадити", казао је Лавров а преноси Интерфакс.

Према његовим ријечима, оваква иницијатива има шансе за успјех, а "разумије се, постоји и противљење оних који сматрају да имају право да не морају да поштују своје обавезе по Повељи УН".