latinica  ћирилица
02/10/2015 |  18:34 | Аутор: ТАНЈУГ

Одлука о кауцији за Санадера у понедјељак

Бивши хрватски премијер и предсједник ХДЗ-а Иво Санадер викенд ће провести у истражном затвору у Реметинцу, јер ће ванрасправно вијеће загребачког Жупанијског суда одлучивати најраније у понедјељак о приједлогу кауције.
Изрицање пресуде Санадеру (архив) - Фото: HRT
Изрицање пресуде Санадеру (архив)Фото: HRT

Санадерови адвокати поднијели су данас приједлог суду да прихвати некретнине као јемство, пошто је Врховни суд дан раније, укинуо пресуду против Санадера и продужио му истражни затвор у случају Фими медиа и замијенио га јемством од 12,4 милиона куна (око 1,6 милиона евра), преноси Хина.

Хрватски медији нагађају да су некретнине као кауцију понудили Санадерова супруга Мирјана и један од његових адвоката Горан Суић.

Суд је, послије разматрања приједлога затражио од одбране допуну документације.

Према ријечима портпарола Жупанијског суда Крешимира Девчића, одбрана то није учинила данас до краја радног времена, па се рочиште може очекивати најраније у понедјељак, пошто одбрана достави тражене документе.

О одлуци ванрасправног вијећа, странке имају право жалбе Врховном суду. Так након пуномоћног рјешења, Санадер би могао изаћи из затвора.

Уколико суд прихвати кауцију, у загребачком Општинском суду ће бити укњижене некретнине, а Санадер мора обећати да неће бјежати, па ће тек онда бити пуштен из истражног затвора, у којем је готово три године и 10 мјесеци.

Иначе, Санадерова имовина је блокирана, као што је била блокирана и када је први пут морао да уплати кауцију за излазак из притвора. Суд је раније забранио Санадеру располагањем на личну и породичну имовину, вриједну око два милиона евра. У то спада и већи дио породичне куће, умјетнчка дјела и бројни банкарски рачуни.

При првом изласку Санадера на слободу, његова супруга Мирјана је заложила неблокирану трећину породичне куће у Козарчевој, а при изласку из притвора Санадеру су помогли пријатељи. Новац су тада прикупљали Лука Бебић, Јерко Рошин и Марио Зубовић.