latinica  ћирилица
02/10/2015 |  18:46 | Аутор: Б92

Берлин се суочава са порастом насиља у избјегличким центрима

Њемачка полиција указала је данас на све већи ризик да би насиље међу тражиоцима азила у прихватним центрима могло да измакне контроли, јавио је Ројтерс.
Мигранти у Њемачкој - Фото: Screenshot
Мигранти у ЊемачкојФото: Screenshot

"Према нашем искуству на многим мјестима, на жалост, постоје скоро свакодневни, врло циљани и добро припремљени насилни сукоби на етничким и вјерским основама", рекао је челник синдиката њемачке полиције Рајнер Вент за "Билд".

Британска агенција преноси извјештај локалне ТВ МДР да је полиција у уторак ухапсила 15 тражилаца азила, осумњичених за учешће у сукобу у хостелу у граду Зулу у покрајини Тирингији, педесетак километара од Ерфурта, у ком је повређено 11 особа.

И министар унутрашњих послова Томас де Мезијер упозорио је на насиље у центрима за смјештај тражилаца азила.

Говорећи у четвртак за ТВ канал ЗДФ министар је рекао да су избјеглице до недавно биле захвалне што су у Њемачкој, а да се то код неких сада промијенило.

"Протестују јер им се не свиђа смјештај и изазивају проблеме јер им се не свиђа храна. Туку се у објектима за тражиоце азила", рекао је Де Мезијер, додајући да је то још увек мањина, али да се мора рећи јасно да "ко год дође у Њемачку мора да дозволи да буде пресељен тамо гдје га пошаљемо, учествује у објективном поступку и поштује наш правни систем".

Ројтерс подсјећа да је, по процјенама, више од 200.000 миграната стигло у Њемачку само у септембру, што је скоро исто колико их је укупно стигло цијеле прошле године, а да влада процјењује да ће их до краја године стићи 800.000 или и више.

Ове године више од 500.000 миграната стигло је у Европску унију, од којих многи бјеже од рата на Блиском истоку или у Африци, док други теже бољем животу у богатој ЕУ, наводи британска агенција.

Међу омиљеним одредиштима су Њемачка и Шведска, додаје Ројтерс.

Многи њемачки политичари, иако нису против избјеглица, све више их позивају да поштују Њемачку и њену културу.

Популарност њемачке канцеларке Ангеле Меркел је, притом, пала на најнижи ниво за близу четири године, што је знак "хлађења" јавности према таласу избјеглица.

Првобитно слављена због става добродошлице према избјеглицама, како се талас наставио а њемачки капацитети дошли до граница, нашла се под све већим критикама, наводи Ројтерс.

Према анкети немачке ТВ "АРД", број присталица међу анкетиранима смањен је за девет процената и сада износи 54 одсто, а 51 одсто испитаника уплашено је бројем миграната у земљи, што је за 13 одсто више него претходног мјесеца, пренио је данас Би-Би-Си.

Овакав развој догађаја не изазива страховање код 47 одсто анкетираних, показују резултати анкете њемачког ТВ канала.