latinica  ћирилица
02/10/2015 |  20:01 | Аутор: Агенције

Њујорк слави 150 година Алисе у земљи чуда

Њујорк ће обиеежити 150. годишњицу "Алисе у земљи чуда" низом манифестација у част маштовитих пустоловина и ликова популарне дјечје приче.

Јунацима романа Чарлса Латвиџа Доџсона, познатијег по псеудониму Луис Керол, биће приређена изложба у Бобст библиотеци Њујоршког универзитета, а посјетиоци Сонијеве лабораторије технолошких чуда моћи ће да уз илустрације и ликове књиге креирају властите анимиране јунаке чудновате земље.

Љубитеље мјузикла ће, пак, на оф-Бродвеју дочекати распјевана Алиса. Биће организовани и обиласци скулптуре посвећене Алиси и њеним пријатељима у Централ парку, као и бројна предавања и читања на јавним мјестима.

Роман дјечије фантастике "Алиса у земљи чуда" објављен је 1865. године.

Радња прати доживљаје дјевојчице Алисе која пада низ зечију рупу у фантастични свијет насељен различитим створењима.

Прича је препуна алузија на Доџсонове пријатеље и непријатеље, као и лекција које су у то доба ученици британских основних школа морали да уче напамет. Радња се поиграва са логиком на начин који је роман учинио трајно популарним како међу дјецом тако и међу одраслима.

Сматра се једним од најкарактеристичнијих примјера жанра књижевних прича без логичног смисла, а његов наративни ток и структура имали су велики утицај, посебно на жанр фантастике.

На основу књиге настале су бројне позоришне, филмске и телевизијске адаптације, од којих је најпознатији Дизнијев цртани филм из 1951.