latinica  ћирилица
03/10/2015 |  08:57 | Аутор: РТРС

Мађарска сутра затвара границу с Хрватском?

Мађарска сутра затвара границу с Хрватском, а висока ограда већ је постављена и сада се додаје жилет жица, пишу хрватски медији.

Ограда висока више од три и по метра већ је постављена, а сада се у њеном подножју дуж цијеле копнене границе између Хрватске и Мађарске постављају и колутови, тзв. жилет жице.

Мађарски војници већ двије недјеље ужурбано раде на подизању бедема између те двије државе чланице Европске уније, а према информацијама које долазе из Мађарске, комплетан посао могао би бити завршен до сутра.

Код граничног прелаза Барањско Петрово Село-Беременд постављају се колутови, а слично је и уз границу у Подравини, у општини Гола и код Ботова.

Жичана ограда постављена је и уз канал Ждаличица код Голе и Ждале, а у сриједу је ограда постваљена и до самог илегалног прелаза у Ботову.

Мађарски војници за само два дана поставили су ограду, чиме су у случају одлуке њихове владе спремни зауставити улазак избјеглица на свим илегалним прелазима у Прекодрављу.

Мађарска потврдила да поставља ограду према Хрватској

Мађарска ће подићи ограду уз цијелу границу ове земље са Хрватском јер је то једини начин да се спријече они који организују долазак избјеглица са Блиског истока да их пребаце у Мађарску, рекао је шеф кабинета мађарског премијера Јанош Лазар.

- Бранићемо Мађарску и Европу на граници са Хрватском - рекао је Лазар.

Он каже да је мађарска страна спремна да организује хуманитарни коридор, али и да у потпуности затвори границу, што зависи од реаговања Аустрије, преносе хрватски медији.

Ројтерс је прије два дана објавио да мађарске машине руше стабла и припремају терен за нову ограду која ће бити висока три метра и већ ниче уз границу.

У Хрватску је до сада ушло више од 100.000 избјеглица са Блиског истока.

Хрватски премијер Зоран Милановић изјавио је данас да ће Мађари морати да пуцају на избјеглице уколико затворе границу са Хрватском.

Извор: РТРС, Срна