latinica  ћирилица
03/10/2015 |  09:34 | Аутор: СРНА

Ћеранић: Прислушкивање "сива зона" у БиХ

Прислушкивање у БиХ представља "сиву зону", а у њој је учестала најдрастичнија појава да државне институције злоупотребљавају положај и опрему за рачун моћника да би дошле до података, тврди експерт за безбједност Предраг Ћеранић.
Предраг Ћеранић - Фото: ПОЛИТИКА
Предраг ЋеранићФото: ПОЛИТИКА

Ћеранић је рекао да су многе афере у вези са прислушкивањем у БиХ показале да незаконито шпијунирање није кажњиво, с обзиром на то да нико никада није процесуиран иако су многи овакви случајеви јавно расвијетљени.

- Закон о кривичном поступку одредио је да полицијске агенције дозволу за прислушкивање добијају од судије коме захтјев упути тужилац, а Закон о Обавјештајно-безбједносној агенцији одредио је да предсједник суда даје дозволу за прислушкивање. То је правно дефинисано, али само формално јер ни контрола процедуре није примијењена - рекао је Ћеранић за "Глас Српске".

Коментаришући изјаву посланика Странке зелених у аустријском парламенту Петера Пилца о прислушкивању разговора становника БиХ које је вршила Америчка обавјештајна агенција, Ћеранић је рекао да САД као глобална сила настоје да истраже све што их занима, због чега су прислушкивали и савезнике.

- То раде и службе других земаља и то је немогуће спријечити. То значи да треба да имамо свијест о томе и да се, сходно томе, понашамо - рекао је Ћеранић.

Професор Факултета безбједности у Београду Зоран Драгишић каже да врло мало може бити урађено у вези са заштитом од америчког обавјештајно-безбједносног система, који је најмоћнији у свијету.

- Осим тога, ни законска регулатива не прати дешавања у технологији прислушкивања јер су закони у земљама региона фокусирани на спречавање домаћих служби да злоупотребљавају своје техничке могућности, али моћне међународне службе то раде сваки дан - рекао је Драгишић.