latinica  ћирилица
03/10/2015 |  09:46 | Аутор: ТАНЈУГ

Швајцарци богатији од Американаца и Британаца

Швајцарска је на првом мјесту на глобалном нивоу по висини нето финансијске имовине по глави становника, на другом мјесту су САД, на трећем Велика Британија, а четвртом Белгија.

Европска компанија за пружање финасијских услуга, Алијанц, са сједиштем у Минхену, представила је шесто издање Извјештаја о глобалном богатству којим се детаљно анализира стање у односу на имовину и дугове у домаћинствима у више од 50 земаља.

Закључци из извјештаја показују да су током 2014. године забиљежене три прве прекретнице у развоју финанцијске имовине: глобални износ бруто финансијске имовине домаћинстава порастао је 7,1 одсто у односу на 2013, на 136 билиона евра, што је изнад вриједности свих свјетских регистрованих предузећа и свих државних дугова, преносе белгијски медији.

Просјечна нето финасијска имовина по глави становника прошле године у Швајцарској износила је 157.450 евра.

Приватна имовина у Кини премашила је прошле године износ приватне имовине у Јапану, а број људи који припадају средњој класи по глобалном богатству досегао је бројку од једне милијарде.

За разлику од финансијске имовине, глобални дугови домаћинстава прошле године су спорије расли, 4,3 одсто, и били су 35 билиона евра, чиме је глобални износ дуга достигао највећи нивоу од почетка финансијске кризе.

На крају 2014. забиљежен је нови рекордни износ нето финансијске имовине од више од 100 билиона евра, који добијамо ако одузмемо дуг од бруто финансијске имовине, што је повећање од 8,1 одсто у односу на претходну годину.

Као и претходних година, регионални раст финансијске имовине увелико се разликује. Прво мјесто без конкуренције заузима Азија (осим Јапана), гдје је нето финансијска имовина током 2014. порасла 18,2 одсто.

Главна покретачка сила тог тренда био је снажан раст имовине у вриједносним паприма, особито у Кини.

С друге стране, у регионима Источне Европе и Латинске Америке кретања су била много блажа: финансијска имовина повећана је 8,6 одсто у Источној Европи, односно 4,2 одсто у Латинској Америци.

Прошле године број особа које су припадале средњој класи у односу на глобално богатство први је пут премашио бројку од једне милијарде.

Од 2000. године готово 600 милиона људи из категорије сиромашних прешло је у средњу класу и утростручио се од почетка новог века.

Такав тренд је сконцентрисан у само једну регију, односно земљу - Кину. Око двије трећине припадника средње класе по глобалном богатству долази из Азије, а 85 одсто њих је из Кине.

С друге стране, 40 милиона становника Источне Европе припада средњој класи, од почетка новог стољећа становништво Источне Европе које припада средњој класи се удвостручило.

У извјештају се такође наводи да је од 2000. неједнакост у прерасподјели богаства погоршана у већини развијених земаља.