latinica  ћирилица
03/10/2015 |  10:36 | Аутор: СРНА

Јевреји обиљежавају јубилеј без помоћи власти БиХ

Јеврејска заједница у БиХ од 11. октобра обиљежава 450 година од доласка Јевреја у ову земљу, а власти БиХ оглушиле су се на молбе представника ове заједнице да помогну финансирање манифестација којима се обиљежава јубилеј.

Савјетник за културу и вјеру у Јеврејској заједници БиХ Ели Таубер истиче да власти БиХ нису препознале значај обиљежавања 450 година и финансијски га помогле, пише "Дневни аваз".

- МУП Кантона Сарајево користи зграду "Ла Беневоленције" годинама и ништа никада нису платили, нити су се сада сјетили да питају да нам помогну - наглашава Таубер.

Предсједник Јеврејске заједнице у БиХ Јакоб Финци рекао је да су за обиљежавање јубилеја, не само за Јевреје већ и БиХ, тражили скромну финансијску помоћ и да су се одазвали једино сарајевска општина Центар која је дала 10.000 КМ и Град Сарајево, који је уступио зграду Вјећнице, док остали нису имали слуха.

- Ако 450 година постојања Јеврејске заједнице у БиХ није битно, онда је мој једини коментар - да немам коментар - рекао је Финци.