latinica  ћирилица
03/10/2015 |  11:23 | Аутор: ТАНЈУГ

Највећа НАТО војна вјежба од 2002. године

НАТО данас започиње своју највећу војну вјежбу од 2002. године, у којој ће 36.000 војника Сјеверноатлантске алијансе бити ангажовано на вјежбама спремности у Италији, Шпанији и Португалу.
НАТО вјежбе (Photo: US Army Europe) -
НАТО вјежбе (Photo: US Army Europe)

Војна вјежба под насловом "Trident juncture" (Спој трозупца) се одржава од сутра до 6. новембра, а у њој ће учествовати војне снаге више од 30 земаља, саопштила је Команда здружених снага НАТО у холандском граду Брунсум, пренијела агенција АФП.

У вјежби ће такође учествовати војници Канаде, Норвешке, Њемачке, Белгије и Холандије, заједно са снагама ангажованим у Атлантику и Средоземљу.

- Вјежба "Спој трозупца" ће указазати на повећани ниво амбиције НАТО-а у заједничком модерном ратовању и показаће способну, напредну алијансу са одговарајућим способностима и капацитетима да се избори са актуелним и будућним безбједносним изазовима - саопштила је Команда у Брунсуму на свом сајту.

Та дуго времена планирана вјежба добила је на важности у свјетлу руске анексије Крима прошле године и подршке званичне Москве проруским снагама на истоку Украјине, оцјењује АФП.

Званичници НАТО истичу да војне вјежбе Алијансе, укључујући ону која почиње сутра, нису усмјерене ни против једне земље.