latinica  ћирилица
03/10/2015 |  12:10 | Аутор: РТРС

Градишка: Завршен пројекат водоснабдијевања девет мјесних заједница (ВИДЕО)

Након изградње примарног вода са градског водоизворишта у Жеравици до хидростанице у Грбавцима, у Градишци је завршен пројекат водоснабдијевања девет поткозарских мјесних заједница квалитетном питком водом. У протекле двије године у пројекат је уложено око три милиона марака.
Водоснабдијевање - илустрација - Фото: РТРС
Водоснабдијевање - илустрацијаФото: РТРС

Суве славине у љетњим мјесеци, за мјештане Грбаваца сада су прошлост.

- Нама ово много значи јер годинама чекамо праву воду и имали смо раније пуно проблема због те воде. Хвала Богу, напокон је стигла градска вода - каже мјештанин Перица Цвијић.

- Прикључак кошта око 2.200 марака и мислим да је то нормална цијена која ће се плаћати у ратама - каже предсједник Савјета мјесне заједнице Ненад Шмитран.

Технички захтјеван пројекат снабдијевања девет мјесних заједница у брдском дјелу општине властитим и кредитним средствима реализовало је комунално предузеће "Водовод".

- Вода са изворишта у Градишци путује 44 километра да би ово село коначно рјешило свој највећи проблем- снабдјевање квалитетном питком водом - каже директор овог предузећа Мићо Ристић.

Паралелно са изградњом водовода у поткозарским селима одвијају се и активности у вези са заштитом водоизворишта у Жеравици изградњом канализационе мреже.

- Кредитом Европске инвестиционе банке под повољним условима обезбједићемо и прикључак на канализацију за око 1000 домаћинстава у насељу Липовача, Брестовчина - каже Зорам Латиновић, начелник општине Градишка.

На водовод у девет поткозарских мјесних заједница планирано је да се прикључи 1500 домаћинстава чиме ће се са водоизворишта у Жеравици, контролисаног квалитета, снабдијевати укупно 15 хиљада 500 домаћинстава у општини Градишка.