latinica  ћирилица
03/10/2015 |  12:33 | Аутор: СРНА

Меркел: Европа да заштити спољне границе

Њемачка канцеларка Ангела Меркел рекла је да Европа треба да заштити своје спољне границе, суочавајући се са највећим приливом избјеглица од Другог свјетског рата, што је "криза која тестира одважност Европе".

У седмичном видео-обраћању Меркелова је данас рекла да Европа треба да допринесе рјешавању овог глобалног проблема.

- Ми, прије свега, треба заједно да заштитимо наше спољне границе широм Европе, како би миграција у Европу текла у неком реду - рекла је она у видео-поруци која је објављена на сајту канцелара Њемачке.

Она је додала да Европа, такође, мора да предузме одговорност за земље из којих избјеглице бјеже, и оне у којима има много избјеглица као што су Либан, Јордан или Турска.

Меркелова је рекла да Њемачка има јасан став да ће пружити заштиту оним којима је то потребно, али они који долазе само због економских разлога мораће да се врате и ће држава у том смислу бити још одлучнија.

Она је као проблем навела спољну границу Грчке са Турском, коју многи мигранти прелазе бродовима. Према њеним ријечима, потребно је разговарати са Турском, што се већ и чини.

Меркелова сматра да ће бити неопходно пружити додатну развојну помоћ и потрошити више на избјеглице посредством програма УН.

Стотине хиљада избјеглица и миграната стигло је од почетка године у Европу са Блиског истока, Африке и Азије, а већина њих жели да иде у Њемачку.

Више од 200.000 људи стигло је у Њемачку само у септембру, а према процјенама Владе ове године се очекује 800.000 миграната или више.