latinica  ћирилица
03/10/2015 |  13:29 | Аутор: СРНА

ФБиХ: Пад прихода и капитала

У Федерацији БиХ је у првих шест мјесеци ове године седам јавних предузећа забиљежило пад прихода, а дјелимично и капитала.

Ријеч је о предузећима "Електропривреда БиХ", "БХ Телеком", "ХТ Мостар", "Енергоинвест", Фабрика дувана Сарајево, "Хидроградња" и Рудник мрког угља Бановићи.

Најдрастичнији пад пословних прихода забиљежен је у "Електропривреди БиХ" - 19,6 милиона КМ, аслиједе Фабрика дувана Сарајево са 10,5 милиона КМ, "ХТ Мостар" са 8,8 милиона КМ, "БХ Телеком" са 4,6 милиона, "Хидроградња" са четири милиона КМ и Рудник мрког угља Бановићи са 3,2 милиона КМ.

Пад капитала у овој у односу на прошлу годину у "БХ Телекому" износио је 29 милиона КМ, "Хидроградњи" 16 милиона КМ, а у Руднику мрког угља Бановићи 249.000 КМ, наводи "Дневни аваз", позивајући се на показатеље финансијских извјештаја са Сарајевске берзе.

Драстичан пад добити у односу на претходну годину од скоро шест милиона КМ забиљежио је "ХТ Мостар", док је у "БХ Телекому" износила 4,8 милиона КМ, а у Руднику мрког угља Бановићи од скоро 3,5 милиона КМ.

У "Хидроградњи" је забиљежен губитак од 8,6 милиона КМ, док "Електропривреда БиХ" и Фабрика дувана Сарајево нису имали добит.

Почетком јула у ових седам предузећа био је запослен 14.331 радник, односно 125 мање него у истом периоду прошле године.