latinica  ћирилица
03/10/2015 |  14:32 | Аутор: Агенције

"Октобарски правнички дани": Српска има право да обустави пренос надлежности (ВИДЕО)

Легално је и легитимно право Републике Српске да обустави даљње неуставно преношење надлежности и да свим демократским средствима тражи поврат надлежности, поготово оних које нису дале резултате функционишући на нивоу БиХ, наводи се у закључцима међународног скупа "Октобарски правнички дани".
"Октобарски правнички дани" у Бањалуци (Архив) - Фото: РТРС
"Октобарски правнички дани" у Бањалуци (Архив)Фото: РТРС

На крају дводневног скупа, правни експерти су констатовали да механизам координације у БиХ не смије бити тијело које би било коме наметало рјешења, а посебно не тијело које би усвајало одређене прописе.

У закључцима се, између осталог, наводи да се БиХ заснива на компромису и консензусу конститутивних народа и да тако треба да остане и убудуће.

Удружење правника Републике Српске, заједно са осталим стручним и научним институцијама, што прије ће приступити дефинисању принципа на којима ће се одвијати сложени процеси у Српској и БиХ, међу којима су и питање механизма координације, референдума, али и рада судова, укључујући и уставне, поруке су дводневног савјетовања правника "Октобарски правнички дани" у Бањалуци.

Предсједник Удружења правника Републике Српске Рајко Кузмановић рекао је да су сви објављени реферати били посвећени врло актуелним питањима о којима се расправља у Републици Српској, БиХ и међународним оквирима.

"Затражили смо од свих да развијају систем правне државе, да се право и правна струка ставе у први план и да се правници изборе за смјер развоја државности и уставности на основу струке, а не најобичнијег политичког волонтаризма", рекао је Кузмановић.

Према његовим ријечима, правници су у овом процесу динамичан фактор и предузеће све што је у оквиру закона и демократских принципа.

"Наравно, правници не могу ништа одлучити, али ће своје ставове упутити институцијама Републике Српске и БиХ", рекао је Кузмановић.

Декан Правног факултета бањалучког Универзитета Витомир Поповић најавио је да ће ускоро бити одржан научни скуп на којем ће учествовати водећи експерти из уставног и других правних области и на којем ће се расправљати о питањима у вези са референдумом, не само о статусу Суда и Тужилаштва БиХ, већ и о проблему преношења надлежности на ниво БиХ.

"Посебна пажња биће посвећена механизму координације, који би требало да то буде у пуном смислу, а не централистички приступ са нивоа БиХ и наметање било каквих рјешења која не познаје садашња уставна структура БиХ и Републике Српске", рекао је Поповић.