latinica  ћирилица
03/10/2015 |  19:44 | Аутор: РТРС

Афера "Еиконал"- Ко је и због чега прислушкивао грађане? (ВИДЕО)

Влада и парламент Словеније провјериће да ли су Американци и Нијемци, између осталих земаља, прислушкивали и Словенију, да би дошли до могућих информација у вези са тероризмом, најавио је словеначки премијер Миро Церар.
Прислушкивање - Фото: РТРС
ПрислушкивањеФото: РТРС

Словеначки медији објавили су документацију, према којој је америчка обавјештајна агенција – НСА, уз помоћ њемачких колега из БНД-а, од 2005. до 2008.године, у акцији Еиконал, прислушкивала 256 телефонских линија широм Европе.

Према тој документацији, прислушкивани су и грађани БиХ, Хрватске и Србије.

Да је Америчка обавјештајна агенција прислушкивала разговоре грађана БиХ у оквиру тајне операције "Еиконал" није знала ниједна надлежна институција у БиХ.

У Обавјештајно-безбједносној агенцији и СИПИ кажу да први пут чују за ту операцију, а о прислушкивању не знају ни у Заједничкој комисији за одбрану и безбједност Парламента БиХ.

Експерти за безбједност кажу да прислушкивање у БиХ представља "сиву зону", а од глобалног прислушкивања разговора ни друге државе у региону не могу се заштити. Грађаним преостаје једино да припазе шта причају.

“Податак да су разговори прислушкивани само од 2005. до 2008. треба узети са резервом, јер Американци прислушкују сваког становника планете - свакодневно, путем мобилних телефона, рачунара и дронова, чиме је сувереност држава широм свијета доведена у питање. Балкан им је занимљив гео-политички, јер на овим просторима имају неколико хиљада људи које морају да прате ради своје безбједности, а то су људи које су они и довели" - тврди аналитичар Александар Павић.

"Док год Американци воде главну ријеч у глобалним питањима и где год они могу да успоставе своју инфраструктуру, ми можемо да очекујемо још више оваквих ствари, ово је само врх леденог бријега. Сигурно је да свако у сваком тренутку мооже бити прислушкиван", наводи Павић.

Супротстављање озбиљним кривичним дјелима, организованом криминалу и новим облицима криминалитета, без нових метода, које подразумјевају прислушкивање је немогуће.

Словеначки новинари примијетили су да је БиХ добила посебан обавјештајни третман са највише прислушкиваних линија - чак шест у односу на земље региона.

"Нема терористичког акта у коме није учествовао неко или са босанским пасошем или грађанин БиХ, да ли је он добио држављанство, а потиче са неког другог простора или је био овдје и то значи да не можете ни један простор испустити и то је разлог зашто неке обавјештајне процјене да на простору Балкана могу да се појаве одређене групе које ће подржати рецимо терористичке активности”, каже за РТРС Драгомир Јовичић, професор Факултета за безбједност.

Из БХ Телекома, данас није било одговора на питање "Да ли су знали за прислушкивање"!

Иако надлежне институције БиХ, тврде да нису чули за прислушкивање телефонских линија у БиХ, морале су да знају. Формална контрола постоји, али се не обавља - каже експерт за обавјештајно-безбједносна питања, Предраг Ћеранић.

"То је простор гдје контролни органи могу да ураде много више него што чине, јер постоји јасан законски оквир и постоје и контролна тијела у Парламенту БиХ и извршна власт има контролно тијело како би се онемогућио онај који жели да службену фунцију и слуужбена овлашћења стави у функцију неког другог", изјавио је Ћеранић.

Да прислушкивања, па и малверазција у политичке сврхе нису поштеђени ни политичари и званичници потврђују и примјери прислуушкивања премијера Македоније, Србије, па и спорни аудио снимак из Републике Српске.

„То је нека матрица којом неки политички центар моћи настоји да оставри политичке циљеве, односно да уруши легитимите власти у региону”, наводи Ћеранић.

Прислушкивана је и њемачка канцеларка Ангела Меркел. На мети су и грађани - тврди посланик Зелених у аустријском парламенту Петер Пилз.

“Морамо научити наше америчке пријатеље лекције. То је оно што треба да урадимо- да их научимо европским лекцијама, да не прихватамо то што они раде. И могу вам рећи једну ствар - способни су да науче", каже Пилз.

Након случаја “Сноуден”, јасно је да службе прислушкују глобално. Стручњаци упозоравају, од тога се не можемо сакрити, али зато можемо водити рачуна какве податке размјењујемо средствима савремених комуникација.