latinica  ћирилица
03/10/2015 |  22:01 | Аутор: СРНА

Кундуз- број жртава у болници повећан на 20, САД се извињавају

Међународна хуманитарна организација "Љекари без граница" (МСФ) саопштила је данас да је број погинулих у бомбардовању болнице у граду Кундуз у Авганистану повећан на 20.
Кундуз - бомбардована болница - Фото: nezavisne novine
Кундуз - бомбардована болницаФото: nezavisne novine

У нападу који су Уједињене нације осудиле као "неопростиво и могуће криминално дјело", рањено је најмање 37 људи.

"Дванаест чланова особља и најмање седморо пацијената, међу којима је троје дјеце је погинуло, а 37 људи је рањено. Овај напад представља тешко кршење међународног хуманитарног права", наводи МСФ.

У међувремену, командант америчких снага у Авганистану, Џон Кемпбел, извинио се предсједнику те земље Ашрафу Ганију, саопштила је Ганијева канцеларија.

Такође, саопштење о нападу на болницу Љекара без граница, издао је амерички секретар за одбрану Еш Картер, који је навео да је чуо да се болница у Кундузу нашла на удару ватре и да се она налази у области у којој се посљедњих неколико дана воде интензивне борбе против талибана.

Картер је обећао опсежну истрагу о овом, како је рекао, трагичном инциденту, која ће бити вођена у сарадњи с авганистанским властима, пише "Гардијан".

МСФ је раније саопштила да је њено особље бесомучно телефоном звало војне званичнике НАТО у Кабулу и Вашингтону, током сат времена колико је трајало бомбардовање болнице.

Прва бомба пала је на болницу око 2.10 ујутру, а особље МСФ позвало је званичнике НАТО у Кабулу у 2.19, а војне званичнике у Вашингтону неколико минута касније. Бомбардовање је настављено до 3.13 часова.

МСФ је такође навела да је бомбардовање болнице настављено и у периоду од 30 минута након што су о томе обавијештени званичници у Вашингтону и Кабулу.

Агенције су јутрос јавиле да је у бомбардовању болнице МСФ у Кундузу погинуло најмање девет људи, док је 37 рањено.

Америчка војска је признала да је могуће да је бомбардовала болницу, а тај инцидент подгријао је забринутост у вези са ваздушним ударима САД у Авганистану, који су контроверзна тема у најдужем рату у ком САД учествују.

У тренутку бомбардовања у болници се налазило 105 пацијената и 80 запослених, Авганистанаца и странаца. Љекари без граница су саопштили да је болница током ваздушног напада погођена више пута.

Иако авганистанске власти тврде да су преузеле контролу над Кундузом од талибана, борбе између двије стране се настављају.

Талибани су у понедјељак освојили Кундуз и град су држали под контролом све до четвртка, када су их потисле владине снаге.

МСФ наводи да је тачна локација болнице достављена властима и у Кабулу и у Вашингтону у више наврата у протеклих неколико мјесеци, укључујући и ову недјељу, да се не би нашла у узајамној ватри те двије стране.