latinica  ћирилица
06/10/2015 |  08:30 | Аутор: ТАНЈУГ

Гувернер Калифорније потписао закон о "праву на смрт"

Калифорнија ће постати пета савезна држава у којој ће неизљечиви болесници имати право да легално окончају живот без мучења употребом препарата које пропишу љекари, јавиле су данас агенције.
Џери Браун - Фото: AP
Џери БраунФото: AP

Претходно је еутаназија озакоњена у Орегону, Вашингтону, Монтани и Вермонту.

Гувернер Калифорније Џери Браун саопштио је да је потписао закон који омогућава љекарима да одобре еутаназију, јавио је Асошијетед прес.

"Морао сам да размислим са чим бих се ја суочио у мом животу. Не знам ста бих радио ако бих умирао дуго и болно. Међутим, сигуран сам да би било погодно искористити могућности које даје овај закон. И нећу да лишавам друге тог права", рекао је он а преноси Ројтерс.

Закон омогућава љекарима да тешко обољелим пацијентима којима није остало више од шест мјесеци живота препишу смртоносну дозу лекова.

Одлука гувернера услиједила је послије вишемјесечне дебате калифорнијског друштва на различитим нивоима, а 11. септембра документ "О праву на смрт" одобрили су сенат и доњи дом калифорнијског парламента.

Одредбе закона, који ће ступити на снагу од сљедеће године, подударају се са приступом из закона у Орегону од 1997. године, према којима љекар не учествује непосредно у еутаназији, али има право да препише медицинска средства која изазивају смрт уколико се још два љекара сагласе да је пацијенту остало још само шест мјесеци живота и да су у стању да исправно расуђују.

АП подсјећа на случај 29-годишње становнице Калифорније Британи Мејнард, болесне од рака мозга, која је одлучила да се пресели у Орегон како би окончала живот.

Одлука калифорнијских власти донијета је упркос снажном противљењу неких вјерских и група за заштиту права особа са инвалидитетом, а противници је сматрају озакоњењем самоубиства, наводе агенције.

Ројтерс преноси и мишљења да би осигуравајуће компаније могле да користе прилику да сиромашним пацијентима нуде плаћање препарата за окончање живота, умјесто скупог лијечења које би могло да им спаси живот.