latinica  ћирилица
06/10/2015 |  08:37 | Аутор: ТАНЈУГ

Дрезден: ПЕГИДА оптужује Меркелову

Хиљаде присталица покрета Патриотски Европљани против исламизације Запада дали су синоћ одушка свом бијесу према њемачкој канцеларки Ангели Меркел због њених ријечи добродошлице избјеглицама, оптужујући је за "велеиздају" и "злочине против њемачког народа", јавио је АФП.
Протест Пегиде у Њемачкој - Фото: AP
Протест Пегиде у ЊемачкојФото: AP

"Меркелова је крива, чини етноцид против њемачког народа", написано је на једном транспаренту на маршу у Дрездену, историјском граду бившег комунистичког Истока, гдје се ПЕГИДА појавила пре око годину дана и послије затишја се труди да попуни своје редове.

Окупљени су клицали саоснивачу Покрета Луцу Бахману против ког је прошле седмице подигнтуа оптужница за подстицање расне мржње, јер је називао тражиоце азила "животињама", "смећем" и "смрдљивом руљом".

"То се неће зауставити на 1,5 или два милиона придошлих. Они ће довести њихове жене и једно, двоје, троје дјеце. Интеграција тих људи је немогућ задатак", рекао је он.

На једном плакату приказана је канцеларка у нацистичкој униформи, на којој је умјесто свастике знак евра.

"Ислам је европско самоубиство", писало је на другом, уз слику жене огрнуте у заставу ЕУ која пуца себи у главу.

"Меркелова мора да оде - можемо то!", узвикивали су они, алудирајући на поруку Меркелове да се Њемачка може изборити са приливом избјеглица.

"Велеиздаја је кривично дјело", скандирале су присталице Покрета, а преноси француска агенција.

Једна од учесница протеста, која није жељела да јој се наводи име, рекла је да се "млад здрав човек који напусти ратну зону и пресели се у другу земљу назива дезертером, а не избјеглицом".

Франк истиче да није десничар, али да мисли на "дјецу и унуке" и страхује од "исламизације" његове земље.

"Борили смо се за слободу прије 25 година, морамо поново да демонстрирамо. У реду је прихватити болесне и рањене избјеглице, али на ТВ видимо млађе мушкарце. То су економске избјеглице", рекао је он, док 46-годишњи Уве Фридрих каже да је од почетка уз Покрет и да жели да муслимани напусте ту земљу.

"Имамо право на нашу њемачку домовину и њемачку културу", писало је на плакату којим је махао, наводи АФП.

На једном од транспарената било је и питање "Колико је бораца 'Исламске државе' међу 1,5 милионом?".

"Билд" је данас пренио извјештај по ком би 1,5 милиона људи могло да затражи избјеглички статус у Њемачкој до краја ове године, што је скоро два пута више од ранијих прогноза.

Франс прес наводи да су на врхунцу ксенофобични маршеви привлачили 25.000 људи у Дрездену, али су и иницирали бројније антифашистичке маршеве у градовима широм Њемачке.

Према медијским извјештајима послије повећања прилива нових избјеглица, на прошлонедељном маршу окупило се поново 10.000 људи, а полиција више не даје процјене о броју учесника.