latinica  ћирилица
06/10/2015 |  09:44 | Аутор: ТАНЈУГ

САД: Трагање и спасавање замијенио режим опоравка од поплава

У Јужној Каролини власти су замијениле акцију трагања и спасавања са процјеном штете и режимом опоравка послије обилних падавине које су погодиле ову америчку државу у којој је најмање 11 људи погинуло и још двоје у сусједној Сјеверној Каролини, око хиљаду људи завршило у склоништу и до 40.000 остало без воде.
Поплава у Јужној Каролини - Фото: AP
Поплава у Јужној КаролиниФото: AP

Гувернерка Ники Хејли упозорила је становнике Јужне Каролине да остану опрезни пошто је водени талас порастао низводно, а бране морају да остану отворене како би се спријечила катастрофа у насељима у низини, у близини главног града Колумбије.

"Јужна Каролина је прошла кроз олују историјских размјера. Само зато што је киша престала, не значи да смо изашли из шуме (тешкоћа)", рекла је Хејли, пренијела је агенција АП.

Локалне власти воде битку са испумпавањем воде из поплављених подручја, са препуним бранама, срушеним мостовима, на стотина километара путева поплављених и водом покривених обала, ова америчка држава никако није завршила са посљедицама катастрофе која их је погодила.

Од јуче влажни талас је прошао и премјестио се ка средњеатланским америчким државама и ка обали америчке државе Њу Џерси.