latinica  ћирилица
06/10/2015 |  10:19 | Аутор: ТАНЈУГ

Чанг: ФИФА ми спрема суспензију

Кандидат за предсједника Међународне фудбалске федерације (ФИФА) Јужнокорејац Чанг Монг Јун открио је да му ФИФА припрема дугогодишњу суспензју због наводног кршења етичких норми те организације.

Он је истакао да му Етичка комисија ФИФА спрема 19. годишњу забрану рада у фудбалу јер је наводно прекршио етичке норме током неуспјеле кандидатуре Јужне Кореје за домаћина Мундијала 2022, као и због критика на рачун ФИФА.

Чанг је негирао све оно што му ФИФА ставља на терет, оптуживши руководство те организације да се понаша попут "плаћеног убице" који ради за рачун предсједника ФИФА Сепа Блатера.

- Права опасност се крије у томе што они не само што желе да саботирају моју кандидатуру, већ и да униште изборе за предсједника, па и саму ФИФА - рекао је Чанг на конференцији за новинаре у Сеулу.

Избори за предсједника ФИФА, који ће замијенити дугогодишњег челника те организације Сепа Блатера, заказани су за 26. фебруар.

Блатер је у јуну најавио оставку због корупционашког скандала који је потресао ФИФА након хапшења седморице високих званицника те организације крајем маја.

Кандидати за првог човјека ФИФА треба да имају подршку најмање пет федерација, а крајњи рок за подношење кандидатуре је 26. октобар.

До сада су се за предсједника ФИФА, поред Чанга, кандидовали актуелни први човјек Европске фудбалске уније (УЕФА) Мишел Платини и јордански принц Али бин Ал Хусеин.