latinica  ћирилица
06/10/2015 |  10:21 | Аутор: СРНА

САД: Рекордних 20,8 милијарди долара казне "Бритиш петролеуму"

Бритиш петролеум платиће рекордних 20,8 милијарди долара због штете које је изазвало убиствено изливање нафте 2010. године у Мексичком заливу.

Овај британски енергетски гигант мора да плати историјску казну како би подмирио захтјеве америчке владе, изјавила је шефица америчког министарства правде, Лорета Линч.

"Ова историјска одлука је снажан и достојан одговор на најгору еколошку катастрофу у америчкој историји", рекла је Линч на конференцији за новинаре, преноси агенција АФП.

"Бритиш петролеум је добио казну коју заслужује, а која истовремено обезбјеђује неопходну компензацију за штете нанијете животној средини и привреди заливског региона", додала је она.

До једне од најгорих еколошких катастрофа које су задесиле САД довела је експлозија на бушотини Дипвотер хорајзон, у којој је погинуло 11 људи, након чега су се милиони барела нафте излили у воде Залива.

Било је потребно 87 дана да се заустави цурење нафте на око 1.500 метара испод нивоа мора на обали Луизијане.

"С овом нагодбом, савезне, државне и локалне самоуправе и заједнице заливског приобаља имаће средства да направе значајан напредак у правцу обнављања екосистема, привреде и предузећа у региону", рекла је министарка трговине Пени Прицкер.

"Залажемо се за то да обезбједимо да обала Залива постане јача и живља него пре катастрофе. Уколико буде коначна, нагодба ће осигурати САД-у и земљама Залива ресурсе и потребну сигурност за ефикасно планирање обнове и унапређење", навела је Прицкер.

Ово је највећа нагодба с једним ентитетом у историји америчког правосуђа.

Одлука савезног суда укључује, између осталог, наредне уплате БП-а: 5,5 милијарди долара казне по Закону о чистој води, што је највећа цивилна казна у историји права о животној средини, а већина тих средстава биће усмјерена у обнову.

Поред тога, 8,1 милијарди долара је предвиђено за штету нанету природним ресурсима, што укључује и једну милијарду долара за коју се БП већ обавезао да ће платити за рано санирање штете, а платиће и још 700 милиона долара ако су утврде додатне штете начињене природним ресурсима.

Суд је разрезао и 600 милиона долара казне на име других потраживања, укључујући трошкове процјене штете нанијете природним ресурсима, и друге расходе.

Британски енергетски див је већ ушао у засебне споразуме, према којима ће платити 4,9 милијарди долара властима пет земаља Залива, и до једне милијарде долара стотинама органа локалних самоуправа на име потраживања за економске штете које су претрпјели усљед изливања нафте.

Укупни трошкови БП-а ове катастрофе (прије опорезивања) достигли су 54,6 милијарди долара, према финансијском извјештају компаније за други квартал ове године, који је објављен у јулу.

Првобитно је процјењивано да ће расходи ове нагодбе бити 18,7 милијарди долара, када је споразум најављен у јулу. Влада САД је дошла међутим до цифре од укупно 20,8 милијарди долара, што је резултат ревидиране анализе трошкова уз укључивање неких средства која се БП већ обавезао да плати, рекла је Линч новинарима.