latinica  ћирилица
06/10/2015 |  12:25 | Аутор: Б92

Јункер: Недопустиво дизање зидова унутар ЕУ

Предсједник ЕК Жан Клод Јункер поручио је посланицима Европског парламента у Стразбуру да је зидање зидова између земаља чланица ЕУ недопустиво.
Жан Клод Јункер - Фото: Screenshot
Жан Клод ЈункерФото: Screenshot

"Зидање зидова између земаља чланица ЕУ значи крај Европе. Замислите шта би се десило када би све земље чланице урадиле исто. Морамо оштро критиковати владе земаља које имају овакве намјере", изјавио је Јункер.

Јункер је рекао да Европа не може прихватити на своју територију сав јад овог свијета, али да се мора побринути за унесрећене људе који бјеже од ратова и насиља. Он је нагласио да су људи који долазе у Европу очајни и да њих неће спријечити зидови да стигну тамо куда су кренули.

"Морамо бити поносни на то што јадни и несрећни људи траже спас у Европи и долазе код нас. Нећемо се извињавати због тога што је у очима других Европа најбоље мјесто за живот", поручио је он.

Предсједник Европске комисије критиковао је неке земље чланице ЕУ јер су смањиле донирације Агенцији УН за избјеглице и захвалио чланицама које нису донијеле одлуку о смањењу тих давања.