latinica  ћирилица
06/10/2015 |  12:29 | Аутор: ТАНЈУГ

Столтенберг: Русија није дала право објашњење

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је данас да руско улијетање у турски ваздушни простор не изгледа случајно и да Москва још није задовољавајуће објаснила те инциденте.
Јенс Столтенберг - Фото: AP
Јенс СтолтенбергФото: AP

"Не изгледа ми да је у питању случајност", рекао је Столтенберг новинарима у Бриселу говорећи о два случаја улажења руских борбених авиона у турски ваздушни простор током протеклог викенда.

Он је казао да је тај утисак стекао на основу обавјештајних података НАТО, о којима није желио детаљније да говори.

Генерални секретар је изразио сумњу у валидност објашњења званичне Москве, која тврди да су авиони, који су обављали задатке у Сирији, на кратко ушли у турски ваздушни простор како би избјегли временску непогоду.

"Нисмо добили право објашњење", рекаоје Столтенберг, додајући да руска страна није директно комуницирала са НАТО, већ се о инцидентима изјаснила преко медија и изразио очекивање да ће војно-војни канали комуникација, који су очувани упркос захладњелим односима Русије и НАТО, бити активирани.

Столтенберг је на конференцији за медије, која је одржана два дана уочи засједања министара одбране земаља чланица НАТО у Бриселу, поновио тврдње да руска авијација није ангажована у борби против такозване Исламске државе, већ против сиријске опозиције и цивила.

Он је још једном позвао Русију да деескалира своју интервенцију у Сирији и да се конструктивно ангажује у тражењу начина да се оконча грађански рат у тој земљи.

Упитан да прокоментарише недавно бомбардовање цивилне болнице у авганистанском граду Кундузу, у коме је страдао велики број пацијената и особља хуманитарне организације "Љекари без граница", за које се вјерује да су га извеле америчке ваздушне снаге под окриљем НАТО, Столтенберг је рекао да је "истрага у току".

"Када будемо имали све чињенице, моћи ћемо да извучемо закључке и предузмемо мјере да се тако нешто никад више не догоди", казао је Столтенберг.

Столтенберг: Русија гомила војску у Сирији

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је да Алијанса има извјештаје о значајном гомилању руске војске у Сирији, укључујући копнене трупе и бродове у источном Медитерану.

"Могу да потврдим да смо видјели значајно нагомилавања руских снага у Сирији - ваздухопловних снага, противваздушне одбране, али и копнене трупе повезане са ваздухопловним базама. Они (Руси) имају, а ми смо такође видјели, и повећано присуство поморских снага", рекао је Столтенберг, пренио је Ројтерс.

Међутим, предсједник Комитета Думе (доњи дом руског парламета) за одбрану адмирал Владимир Комоједов тврди да Русија у Сирији не спроводи операције које укључују руске копнене трупе, нити ће чинити, јавила је руска агенција РИА Новости.

Ројтерс подсјећа да је адмирал јуче рекао да би "вероватно руски волонтери путовали у Сирију да се боре", али да Русија блокира све покушаје да се њени држављани боре на било којој страни у сиријском сукобу.