latinica  ћирилица
06/10/2015 |  13:15 | Аутор: ТАНЈУГ

ЕУ открива план са Турском за рјешавање избјегличке кризе

Европска унија ће у току дана објавити кризни план са Турском усмјерен на рјешавање прилива избјеглица у ЕУ, дан након разговора које је турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган водио у Бриселу.
Избјеглице - Фото: ТАНЈУГ
ИзбјеглицеФото: ТАНЈУГ

Предсједник Европске комисије Жан-Клод Јункер изјавио је да су размотрени детаљи плана, који ће бити објављен у 15 сати по средњоевропском времену током његових разговора са Ердоганом.

"Јасно је да нам је потребна Турска. Комисија ће јој прискочити у помоћ", рекао је Јункер Европском парламенту у Стразбуру након што је похвалио Анкару због прихватања 2,2 милиона избјеглица из Сирије.

"ЕУ и Турска морају да сарађују заједно, развију политику азила и помогну оним несрећним (људима) који дођу код нас", казао је Јункер.

Један извор из ЕУ, који је инсистирао на анонимности, рекао је да су се Јункер и Ердоган "договорили у начелу око заједничког акционог плана на повећању сарадње по питању миграције" који ће бити спреман за нови самит ЕУ наредне седмице.

Двојица званичника су разговарали, између осталог о начинима да Турци лакше добију визе за ЕУ у замјену за боље управљање Турске на границама са Европом, рекао је исти извор за АФП.

Брисел ће, такође, размотрити додатно финансирање Турске, додао је тај извор.