latinica  ћирилица
06/10/2015 |  14:16 | Аутор: СРНА

Трећина фудбалера пати од психичких проблема

Више од трећине садашњих професионалних фудбалера пати од депресије и анксиозности, објављено је у студији Удружења професионалних фудбалера /ФИФПро/.
Фудбал (илустрација) - Фото: ФОНЕТ
Фудбал (илустрација)Фото: ФОНЕТ

У истраживању које је провео тим на челу са доктором Венсаном Гутебаржеом наводи се да су симптоми депресије и анксиозности пријављени на узорку од чак 38 одсто од садашњих 607 фудбалера и 35 одсто од 219 бивших играча у периоду од четири седмице прије анкетирања.

Студија је, такође, произвела доказе о повезаности озбиљних повреда и депресије, гдје је установљено да играчи који су претрпјели три или више таквих повреда имају од два до четири пута веће шансе да развију психичке проблеме, пренио је АФП.

- Надамо се да ће ова студија подићи свијест и посвећеност међу свим учесницима у фудбалу да подрже оне који пате од психичких проблема те да знају да нису сами - саопштио је Гутебарж.

Он је додао да је студија "неопходан први корак за предлагање адекватних превентивних мјера и мјера подршке у циљу заштите и јачања одрживог здравља активних и пензионисаних играча".

Прошле године, удружење "ФИФПро" провело је мању студију и утврдило да је 26 одсто активних играча пријавило одређене психичке потешкоће, док их је међу пензионисаним фудбалерима било чак 39 одсто.

Нова студија ослања се на податке које је удружење добило од својих чланица у Белгији, Чилеу, Финској, Француској, Јапану, Норвешкој, Парагвају, Перуу, Шпанији, Шведској и Швајцарској.

Од укупног броја тренутно активних анкетираних играча чак 55 одсто их је провело већи дио своје каријере играјући у тимовима прве лиге, док је међу бившим играчима било чак 64 одсто прволигаша.