latinica  ћирилица
06/10/2015 |  14:21 | Аутор: СРНА

Путин зна шта хоће, Обама јак на ријечима

Руски предсједник Владимир Путин зна шта жели и то и чини, док је амерички лидер Барак Обама јак само на ријечима - оцјењује лист "Израел Хајом".
Барак Обама и Владимир Путин - Фото: АП
Барак Обама и Владимир ПутинФото: АП

Путинов потез да направи коалицију са сиријском владом, Ираном и Ираком и да нападне џихадисте донио му је глобалну подршку и поправио имиџ - наводи израелски лист.

Руски лидер је конкретан у својим циљевима, док се Обама двоуми.

Амерички предсједник би да повремено напада "исламску државу", а Путин има сасвим јасан циљ - да задржи Асада на власти и тако и вуче потезе.

"Путин добро зна шта жели. Намјера му је да свијету покаже да је он човјек од акције, а да је Обама јак само на ријечима. То му полази за руком, јер Обама није учинио ништа да докаже супротно" - наводи лист.

Израелске новине процјењују да је најважнији Путинов циљ - скидање западних санкција Русији због украјинске кризе, те да је сиријска интервенција већ поправила руску позицију у преговорима о Украјини.

Такође, док стижу извјештаји из Авганистана о америчком бомбардовању болнице и цивилним жртвама, Путин акцијом руске авијације против исламиста поручује да ради у интересу грађана Сирије, наводи израелски лист.