latinica  ћирилица
06/10/2015 |  14:44 | Аутор: СРНА

Брамерц: Ситуација у правосуђу БиХ далеко од идеалне

Главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц изјавио је данас у Мостару да је ситуација у правосуђу БиХ далеко од идеалне када је ријеч о процесуирању ратних злочина.
Серж Брамерц - Фото: ТАНЈУГ
Серж БрамерцФото: ТАНЈУГ

 
Током састанка Брамерца у Мостару са главним тужиоцем Херцеговачко-неретванског кантона Младеном Јуришићем констатовано је да се најтежи случајеви ратних злочина не завршавају и да би у стратегији Тужилаштво БиХ нагласак требало да стави управо на те предмете и рјешава их по сваку цијену.

На састанку је разговарано и о предметима који се из Тужилаштва БиХ пребацују на ентитески и кантонални ниво, као и о начину помоћи Хашког тужилаштва домаћим институцијама у процесуирању ратних злочина.

Брамерц је новинарима у Мостару рекао да резултат мора бити заједнички рад правосуђа на свим нивоима, те да има много питања која треба ријешити.

Он је као позитивно оцијенио то што је у посљедње двије године двоструко увећан број процесуираних предмета ратних злочина.

"Имамо око девет милиона страница докумената са подручја бивше Југославије у нашим базама података и велики дио тих документа желимо ставити на располагање нашим колегама на ентитетском и кантоналном нивоу", навео је Брамерц.

Јуришић је нагласио да је Тужилаштво 2014. године ријешило дупло више предмета него 2013, а ове године скоро дупло више него лани.

Он је додао да је то учињено уз помоћ пројекта који финансира ЕУ, а којим је омогућено додатно ангажовање тужилаца.

Јуришић је напоменуо да се са нивоа БиХ на кантонални ниво обично пребацују лакши предмети и да се они брзо завршавају.

Једини појединачни случај ратног злочина за који се Брамерц интересовао у Мостару је случај "Враница", а Јуришић му је објаснио да је пресуда за "Враницу" до сада три пута укидана на Врховном суду Федерације БиХ и да је случај враћан на поновно суђење без конкретних упутстава.

"Поводом тог предмета саслушано је шездесетак свједока и сад је поново у фази заказивања суђења, с тим да нико неће да буде бранилац по службеној дужности", објаснио је Јуришић.

Хашки тужилац данас је у Мостару обишао подручје свјетске баштине Унеска, Стари мост и старо језгро града Мостара заједно са шефом сарајевске Канцеларије Унеска у БиХ Синишом Шешумом и градоначелником Мостара Љубом Бешлићем.

За рушење Старог моста 9. новембра 1993. у Хагу се суди генералу ХВО-а Слободану Праљку. У првостепеној пресуди Праљку, који је осуђен на 20 година, тај дио је избачен и Стари мост означен као легитиман војни циљ. Међутим, у Хагу се сада чека другостепена пресуда Праљку.

"Напади на културне споменике и институције су ратни злочин и често су дио кампање етничког чишћења. Како бисмо заштитили нашу заједничку баштину починиоци морају кривично одговарати", рекао је Брамерц.

Брамерц је на Правном факултету Универзитета у Мостару одржао предавање студентима.

Главни тужилац Хашког трибунала најавио је нову посјету БиХ за неколико седмица када би требало да се састане са удружењима жртава ратних злочина.