latinica  ћирилица
06/10/2015 |  15:00 | Аутор: ТАНЈУГ

"Москва подржава координисане акције у Сирији"

Руска војска је начелно сагласна с приједлогом САД о координисаним војним летовима у Сирији, пренијела је агенција Тас с изјаву замјеника министра одбране Русије Анатолија Антонова.
Руски борбени авиони (Фото: livejournal.com) -
Руски борбени авиони (Фото: livejournal.com)

Он је рекао да војске двије земље припремају документ о авио сарадњи у операцијама против терористичке групе Исламска држава у Сирији.

"Нажалост, Американци сада ограничавају нашу сарадњу на техничко питање комуникације између наших пилота док они изводе борбене задатке. Американци су нам уручили документ на којем сада радимо", рекао је он.

Генералштаб руске армије подржава тај документ, рекао је Антонов и додао да ће документ бити користан и за коалицију против ИД и за руско министарство одбране.

Руске ваздухопловне снаге почеле су 30. септембра да изводе нападе на циљеве ИД у Сирији.

Захарова: Критика руских акција у Сирији са непровјереним подацима

Западни медији критикују руске акције у Сирији, на бази непровјерених информација и неименованих извора, изјавила је данас портпаролка руског Министарства иностраих послова Марија Захарова.

"Свјетски медији прокренули су снажну информативну антируску кампању, истичући да су руске акције у Сирији наводно незаконите, нелогичне и нејасне", навела је она.

"Видјели смо различите оптужбе. Оптужени смо да остварујемо сопстевене личне циљеве под маском борбе против терористичке групе Исламска држава и других. У првим сатима операције, дословно смо били оптужени за изазивање жртава међу цивилима, укључујући и дјецу", казала је Захарова.

Према њеним ријечима, шема тренутних медијских навода је једноставна, што се може провјерити. Њима претходе изјаве политичара земаља које, нажалост, још не схватају досљедност и логику руске политике у тој области.

Захарова је рекла да те изјаве дају тон за различите извјештаје и публикације у вези са непотврђеним и названичним тврдњама.

"Главни циљ ових изјава је да саопште како Русија наводно жели да уништи умјерену опозицију у региону", казала је она, додајући да је све то по правилу илустровано фотографијама, за које се испоставило да су архивска грађа и уопште нису везане за поменути регион и ситуацију.