latinica  ћирилица
06/10/2015 |  15:01 | Аутор: РТРС

Изречена прва пресуда за одлазак на страна ратишта држављана БиХ

Суд БиХ изрекао је прве пресуде за кривично дјело противзаконито формирање и придруживање страним паравојним или параполицијским формацијама. Пресуда је изречена према измијењеном Кривичном законом БиХ.
Суд и Тужилаштво БиХ (Фото: oslobodjenje.ba) -
Суд и Тужилаштво БиХ (Фото: oslobodjenje.ba)

Четворочлана група коју је предводио Хусеин Ердић осуђена је на затворске казне од једне до три и по године због организовања и намјере да се придруже терористичкој организацији Исламска држава на простору Сирије и Ирака.

Изрицању пресуде присутвовао је само Ердић који са Траком остаје у притвору док су Кушидић и Кесеровић и даље на слободи. Тужилаштво БиХ задовољно је пресудом док одбрана најављује жалбу.

Од хапшења на сарајевском аеродрому с којег су намјеравали да се пребаце у Турску и даље утвђеним рутама за Сирију, до пресуде у Суду БиХ прошло је свега осам мјесеци.

Ердић и Трако осуђени су за организовање, слање и финансирање бх. добровољаца на сиријско ратиште док су двојица несуђених ратника Кесеровић и Кушидић проглашени кривим за намјеру да ратују у редовима ИД.

Одбрана осуђених тврди да Тужилаштво БиХ уопште није доказало намјере њихових брањеника да се придруже терористичкој организацији Исламска држава која је једна од фракција која ратује у Сирији.

Тужилаштво БиХ је на основу садржаја из рачунара и мобилних телефона доказало постојање кривичног дјела.Ипак кључни су били искази свједока и појединачна признања Кесеровића и Хушидића о њиховој намјери да иду на сиријско ратиште.

Изречене пресуде за покушај одласка на најкрвавије ратиште у свијету, према оцјени самих судија благе су. Ипак, послата је порука да се остали уздрже од прикључења "Исламској држави".

Ово је прва пресуда за одлазак на сиријско ратиште. Међутим, Тужилаштво БиХ није утврдило ко су контакт особе у Турској које бх. добровољце шаљу у Сирију.