latinica  ћирилица
06/10/2015 |  15:59 | Аутор: ТАНЈУГ

Љекари без граница: Бомбардовање болнице ратни злочин

Међународна хуманитарна организација Љекари без граница саопштила је данас да поступа у складу са претпоставком да је бомбардовање њене болнице у Кундузу у Авганистану током викенда било "ратни злочин".
Кундуз - бомбардована болница - Фото: nezavisne novine
Кундуз - бомбардована болницаФото: nezavisne novine

Амерички државни секретар Еш Картер обећао је пуну истрагу о томе да ли је америчка војска била умијешана у напад на болницу у коме су погинуле 22 особе, али је упозорио да ће бити потребно вријеме да се прикупе информације, преноси Ројтерс.

"Авганистанска влада је у изјавама тврдила да су талибанске снаге користиле болницу да пуцају на коалиционе снаге. Те изјаве имплицирају да су авганистанске и америчке снаге одлучиле да сравне са земљом болницу која је била у пуној функцији, што је равно признању ратног злочина", рекла је она.

У међувремену Уједињене нације су саопштиле да су све међународне хуманитарне организације напустиле Кундуз.

У нападу америчких авиона на болницу МСФ у том граду у суботу убијене су 22 особе, а хуманитарне организације су инцидент назвале ратним злочином.

Командант америчких и коалиционих снага у Авганистану генерал Џон Кемпбел рекао је јуче да је амерички ваздушни напад на болницу у Кундузу изведен на захтјев авганистанских снага.

Портпарол УН Јенс Ларке је истакао да је болница МСФ била једина установа те врсте у цјелокупном сјевероисточном региону Авганистана и да је само у Кундузу опслуживала 300.000 људи.