latinica  ћирилица
06/10/2015 |  18:27 | Аутор: ТАНЈУГ

Ватикан: Рука добродошлице за вјернике геј орјентације

Католици треба да престану да користе снисходљив језик када говоре о хомосекусалцима и пронађу начине да их прихвате као синове и кћери цркве, рекли су бискупи на Синоду посвећеном питању породице.

Бискупи су се заложили за "нову форму језика, посебно када се говори о геј особама... ми их не сажаљевамо већ их прихватамо као оно што јесу. Они су наши синови и кћери, наша браћа и сестре, наши сусједи и колеге", рекао је данас на конференцији за новинаре представник Ватикана отац Том Розика.
 Розика, који присуствује састанцима иза затворених врата, казао је да су бискупи, који се залажу за Цркву која у већој мјери прихвата хомосексуалце, сматрају да са њима не треба да се поступа као са "аутсајдерима" и да Црква треба да им пружи "руку добродошлице", пренио је Ројтерс.
 Синод, на коме учествује више од 300 бискупа, делегата и посматрача, укључујцухи 13 вјенчаних парова, трајаће наредне три седмице и у присуству папе Фрање учеснци ће разговати о начинима како католичка црква, која има 1,2 милијарде вјерника, може да изађе на крај са проблемима са којима се суочава модерна породица.
 Једна од кључних тема биће питање вјерника који су се развели и поново склопили грађански брак, а које Црква сматра и даље вјенчаним за првог супружника и да живе у гријеху.
 Неки бискупи желе промјену правила која им забрањују да приме причешће.
 Уводно излагање на отварању Синода у понејдељак навело је неке на закључак да је дебата на ту тему закључена, али су бискупи на данашњој конференцији за новинаре то оспорили.
 "Дискусија је и даље отворена", рекао је италијански надбискуп Клаудио Сели.