latinica  ћирилица
06/10/2015 |  18:31 | Аутор: ТАНЈУГ

ММФ: Најгора година за свјетску привреду од 2009.

Међународни монетарни фонд снизио је данас пројекције раста глобалне привреде, упозоравајући на растуће ризике због успоравања кинеске привреде која "гуши" остала тржишта у успону.
ММФ/илустрација (фото: Shutterstock) -
ММФ/илустрација (фото: Shutterstock)

Бруто домаћи производ свјетске привреде ће ове године порасти само 3,1 одсто, а у наредној години 3,6 одсто, према најновијим предвиђањима ММФ-а, што је у оба случаја за 0,2 процентна поена ниже од ранијих пројекција тог међународног кредитора, преноси агенција Франс прес.
 Упркос томе што богате земље биљеже знакове опоравка, свјетска привреда је на путу да региструје најгору годину од глобалне рецесије из 2009. године, оцијенио је ММФ у октобарском извјештају "Перспективе свјетске економије".
 "Шест година након што је свјетска привреда испливала из највеће и најдубље посљератне рецесије, повратак на снажан и усклађен глобални раст остаје недостижан", изјавио је главни економиста ММФ-а, Морис Обстфелд.
 Успоравање у Кини, која ће, према пројекцијама ММФ-а, наредне године порасти за 6,3 одсто, најспоријим темпом за последњих 25 година, узима данак и у осталим тржиштима у успону која зависе од апетита те азијске земље за њиховим сировинама.
 Привреда САД ће, како наводи ММФ, ове године порасти за 2,6 одсто, што је за 0,1 процентни поен изнад јулске прогнозе, а у 2016. години за 2,8 одсто.
 ММФ је, такође, снизио пројекцију раста еврозоне за 2016. годину, наводећи да ће блок јединствене валуте у тој години порасти за 1,6 одсто, умјесто раније пројектованих 1,7 одсто, док ће ове године регистровати раст од 1,5 одсто, што је непромјењено у односу на ранију прогнозу.
 "Скроман опоравак еврозоне ће се наставити у 2015/106. години, захваљујући нижим цијенама нафте, монетарном лабављењу и депрецијацији евра", наводи се у извјештају ММФ-а, али и додаје да ће потенцијали раста остати слаби због опстанка негативних последица дужничке кризе еврозоне и дугорочног пада продуктивности.
 Када је реч о земљама у љспону и тржиштима у развоју, ММФ предвиђа да ће тај регион ове године остварити раст од 4,0 одсто, а у 2016. години раст од 4,5 одсто.
 Најгоре резултате ће регистровати Русија, за коју тај кредитор предвиђа пад од 3,8 одсто у овој години и од 0,6 одсто у наредној години, док ће БДП Бразила пасти за 3,0 одсто у овој и 1,0 одсто у 2016.