latinica  ћирилица
06/10/2015 |  19:44 | Аутор: ТАНЈУГ

DW: За превару VW-а знали су сви, али су лојално ћутали

Превара у вези са количином штетних гасова из дизел мотора, којом се бавио Фолксваген, није дјело само неколико криминалних стручњака за технику и није никакво изненађење, зато што "предузећа тако послују", сматра професор социологије на универзитету у Билефелду, Штефан Кил.
Фабрика Фолксвагена у Волфсбургу (Фото: Volkswagen) -
Фабрика Фолксвагена у Волфсбургу (Фото: Volkswagen)

"Теза да је све дјело само неколико криминалних стручњака за технику је неодржива", сматра овај стручњак. Другим ријечима: много људи је знало за илегалне радње, а професор Кил сматра да је екстремно мало вјероватно да шефови фирме нису "на неки начин" били умијешани у превару, пише Франкфуртер алгемајне цајтунг, а преноси Дојче Веле.


Кил каже да су се велики босови, као што је Мартин Винтеркорн, вјероватно побринули за то да "званично не знају ништа".
"Али, ко заповиједа да се криминално ради? Питање је које заправо ствара забуну", наводи се у тексту. Јер, повреде правила се не спроводе по наређењу; оне се полако уграђују у посао.

Лојалност и велика идентификација радника са предузећем су заслужни за то што информације о нечасним радњама не продиру напоље. Сви знају шта се ради, али ту чињеницу потискују, преноси DW.


Кил ипак додаје да је, и поред тога, и даље несхватљиво како скандал није откривен раније.
"Напосљетку, свуда има звиждача, неке врсте легалних тужибаба, радника који илегалне ствари износе у јавност иако је то веома ризично. Ту су и отпуштени менаџери који су знали за све - зашто они нису проговорили да би се осветили", пита се Кил.

Он, такође, објашњава да се не зна колико је људи умијешано у превару, да се интерној ревизији не може вјеровати и да су контролори, који су у великом броју ангажовани са стране, имали великих проблема са управом која је хтјела сама да спроводи истрагу.

Срећом, контролори су послије дуже расправе успјели да надјачају, јер је Надзорни одбор убијеђен да "руководство фирме још није схватило озбиљност ситуације и да се не ради само о техничким триковима, већ да је на коцки егзистенција највећег европског произвођача аутомобила", мишљења је њемачки професор.

Дојче Веле наводи и текстове других њемачких листова који су се бавили Фолксвагеновом преваром.
Магазин Фокус онлајн, на примјер, пише да милиони власника Фолксвагенових аутомобила сада на интернету могу да установе да ли је њихово возило са дизел-мотором манипулисано, али истовремено оцјењује да "ту нема много информација о криминалној енергији концерна".

"Све изгледа као нормална акција опозива због софтверске грешке. О правој позадини свега возачи Фолксвагена немају никакву информацију", коментарише Фокус онлајн одговоре које фабрика даје на упит власника о свом аутомобилу.