latinica  ћирилица
06/10/2015 |  21:12 | Аутор: ТАНЈУГ

Фајман: Неопходно укључење Турске

Аустријски канцелар Вернер Фајман, који је данас посjетио Грчку, оцjенио је да је за рjешење избjегличке кризе потребно укључити Турску.
Фајман и Ципрас (фото: kurier.at) -
Фајман и Ципрас (фото: kurier.at)

У томе се, како је рекао агенцији АПА, сагласио са грчким колегом Алексисом Ципрасом.

Ципрас и Фајман истичу да ЕУ треба да изађе у сусрет Турској у вези финансијске подршке и политичког дијалога, а у осталим питањима, као што су демократија и Курди, да остане при својим ставовима.

Фајман је данас заједно са Ципрасом обишао острво Лезбос на које, уз острво Кос и још нека, стиже највећи број избјеглица.

Ципрас је Фајману указао да Грчка због специфичне ситуације својих острва има посебан интерес за сарадном са Турском.

Ципрас и Фајман су сагласни и у жељи да што више избјеглица остане у региону.

"Двије милијарде евра које су договорене како би се помогло прихватним центрима у Турској, Јордану и Либану су у томе одлучујући корак", рекао је аустријски канцелар.

Једна земља сама не може успјети у савладавању кризе, али смо заједно довољно јаки, сматра Фајман и додаје да "националисти који нам објашњавају да би требало уништити читаву ЕУ, разарају оно што може бити наша једина предност".

Циљ, према његовим ријечима, мора бити заштита граница и уједно отварање врата за оне који имају право на азил.

"За све без права на азил, који долазе, на примјер, из Пакистана, и тамо нису политички прогањани, мора постојати споразум о реадмисији", истиче Фајман, додајући да такав споразум треба да буде испреговаран на европском нивоу.