latinica  ћирилица
07/10/2015 |  10:06 | Аутор: СРНА

Офанзива сиријске војске уз руску подршку из ваздуха

Сиријска армија и њена савезничка милиција покренуле су копнене нападе на положаје побуњеника у Сирији, уз подршку руских ваздушних удара, саопштила је "Сиријска опсерваторија за људска права".
Идлиб (извор: news.sky.com) -
Идлиб (извор: news.sky.com)

Мете руских удара биле су у сјеверном дијелу провинције Хама и у оближњој провинцији Идлиб, у градовима близу главног ауто-пута на западу Сирије, наводи организација са сједиштем у Лондону.

Копнени напади, праћени испаљивањем ракета типа земља-земља, усмјерени су на најмање четири положаја побуњеника у тој области. У току су жестоки сукоби, рекао је шеф "Опсерваторије" Рами Абдулрахман.

"За сада нема информација о напредовању државних снага на терену, али су у ваздушним ударима погођена возила и базе побуњеника", рекао је Абдулрахман.

Ројтерс је извијестио прошле седмице да савезници сиријског предсједника Башара ал Асада, укључујући Иранце, припремају копнени напад у Сирији.

Абдулрахман, који прати сукобе у Сирији користећи изворе са терена, рекао је да у копненом нападу учествују државне снаге и њихови савезници, али да нема назнака присуства руских трупа на терену.

Русија, која је Асадов савезник, покренула је ваздушне ударе у Сирији прије седам дана, с напоменом да гађа милитанте "Исламске државе". Борци са терена кажу да су удари усмјерени на остале побуњеничке групе на западу земље и да им је циљ заштита Асада.