latinica  ћирилица
07/10/2015 |  10:27 | Аутор: СРНА

Сарајево: Судија "покривена" на послу

Судија Општинског суда у Сарајеву Сабина Хаџизулфић од 2006. године на послу је покривена марамом, коју носи као вјерско обиљежје, иако је то противно Закону о судовима Федерације БиХ и Закону о Високом судском и тужилачком савјету и најновијем закључку ВСТС-а.

ВСТС је именовао Хаџизулфићеву на позицију судије, иако је и на интервјуу за посао 2006. године била покривена.

У ВСТС-у наводе да нико из комисије, која је обавила интервју са Хаџизулфићевом, није рекао члановима ВСТС-а да је та особа покривена, јер у супротном не би била именована за судију, с обзиром на то да је противно закону, пише "Глас Српске".

ВСТС је 21. септембра донио и закључак о вјерским обиљежјима и упражњавању вјере током радног времена у правосудним институцијама, који је прослијеђен свим предсједницима судова и главним тужиоцима у БиХ.

Портпаролка сарајевског Општинског суда Амра Хоџић рекла је да је ВСТС именовао Хаџизулфићеву за судију и да једино та институција може да је разријеши дужности, те напоменула да до сада нико није реаговао на њено истицање вјерских обиљежја за вријеме посла.

"Глас Српске" пише да је истицање вјерских обиљежја нарочито изражено у калесијском Општинском суду. Бивши предсједник суда Ибрахим Омеровић годинама је скоро са свим запосленим петком у подне одлазио на молитву.

"Иако је та појава смањена у посљедње вријеме, још има судија и радника који не поштују закон и којима нико не може да забрани одлазак у џамију током радног времена, што траје дуже од предвиђених пола сата, колико траје пауза", кажу у том суду.