latinica  ћирилица
07/10/2015 |  10:38 | Аутор: СРНА

Сиднеј: У антитерористичкој операцији ухапшене четри особе

Антитерористичка јединица аустралијске полиције истражује убиство полицијског рачуновође Куртиса Ченга и у току је испитивање четири ухапшене особе, саопштио је извор из полиције Новог Јужног Велса.

У саопштењу се наводи да су ухапшени младићи узраста од 16 до 22 године били укључени у планирање убиства Ченга након што је он напустио полицијску станицу у Западном Сиднеју, у петак 2. октобра.

Ово је највећа антитерористичка операција на простору Аустралије у протеклих више од годину дана.

Полиција је на лицу умјеста убила нападача тинејџера Фарада Халила Мохамеда Џабара, који је рођен у Ирану и ирачко-курдског је поријекла.

Инспектори су, такође, алармирали турску полицију да покрене потрагу за нападачевом петнаестогодишњом сестром, која је дан прије напада напустила Аустралију.

Аустралија је више фокусирана на безбједност него на социјалну кохезију и укљученост те је инцидент изазвао забринутост јавности због пораста радикализма међу незадовољном омладином.

"Претпостављамо да је у питању акт тероризма и такође претпостављамо да би четири ухапшене особе могле имати нека сазнања о томе“, изјавила је замјеник комесара полиције у Новом Јужном Велсу Кетрин Бурн.

Бурнова је додала да полиција претпоставља да је било неких идеолошких, вјерских или политичких мотива који су утицали на петнаестогодишњака да изврши тако стравичан злочин.

Џабар није био под полицијским надзором и није сматран за пријетњу, али неки од ухапшених су били у фокусу прошлогодишљих антитерористичких рација. Седамнаест особаприведено је прошле године у акцији за коју полиција тврди да је спријечила план "одсијецања глава".

Најновије рације извршене су дан након што је полиција ухапсила седамнаестогодишњег дјечака који се терети за кривично дјело "коришћења друштвених медија у сврху малтретирања и застрашивања других". Ухапшени младић је похађао исту школу као Џабар.

Полиција је, такође, обишла и џамију у коју су одлазили ухапшени, али није установила никакву повезаност између џамије и напада. Иако не постоји никакав доказ да је Џабарова сестра повезана са нападом, полиција је ипак жељела да са њом разговара.

Аустралија се налази у стању појачане приправности због повећаног ризика од напада међу домаћим радикалима.

У протеклој години су се догодила два већа инцидента и то убиство тинејџера који је ножем насрнуо на двојицу полицајаца и убиство наоружаног отмичара и двоје талаца у кафићу.

Аустралијски премијер Мајк Берд саопштио је да полиција са школама спроводи заједничке активности против радикализације.

"Без сумње морамо да урадимо више", изјавио је Берд.