latinica  ћирилица
07/10/2015 |  10:49 | Аутор: СРНА

Македонија: Није постигут договор о сету изборних закона

Представници четири водеће политичке странке у Македонији нису постигли договор о сету изборних закона, чије је усвајање дио договора о изласку земље из дубоке политичке кризе.
Скопље (Foto: Wikimedia) -
Скопље (Foto: Wikimedia)

Према локалним изворима, представници странака који су ову тему требали да "затворе" до поноћи, разговоре су усмјерили на Приједлог закона о забрани посједовања и емитовања прислушкиваних разговора, који су предложили владајућа коалиција ВМРО-ДПМНЕ и Демократска унија за интеграцију.

Опозициони СДСМ тражио је повлачење овог приједлога закона.

Након консултација са предсједником Собрања Трајком Вељановским, одбачена је могућност да овај законски приједлог буде повучен са дневног реда, те да је једина солуција да то учине сами предлагачи.

Партије се међусобно оптужују за "кочење" политичког процеса за излазак из кризе, али ће данас наставити разговоре о бирачком списку, одлучивању по жалбама, медијском спонзорству и другим проблематичним тачкама у изборном процесу.

Лидери четири највеће партије у Македонији, уз посредовање европског комесара Јоханеса Хана, постигли су 15. јула договор о изласку земље из политичке кризе.

Договорено је одржавање пријевремених парламентарних избора у априлу наредне године уз усвајање одређених одлука. До сада је усвојена одлука о оснивању институције специјалног тужиоца који ће бавити случајевима "Прислушкивање" и "Пуч".

Промјене у изборном законику требало је да буду окончане до поноћи, а до 20. октобра да буду именовани нови министри унутрашњих послова и рада и социјалне политике на приједлог опозиционог СДСМ, а у истим министарствима замјеници из реда владајућег ВМРО-ДПМНЕ.

Договор предвиђа и да 15. јануара 2016. године буде формирана нова влада са премијером из реда ВМРО-ДПМНЕ, а да 24. априла буду одржани пријевремени парламентарни избори.