latinica  ћирилица
07/10/2015 |  10:56 | Аутор: СРНА

Оснивање задруга - спас за села у Србији

Нови закон о задругама који би током јесени требало да буде усвојен у Скупштини Србије подстаћи ће отварање нових и развој "старих" задруга са друштвеном имовином, а пољопривредници се надају и оживљавању села.
Село у Србији - Фото: B92
Село у СрбијиФото: B92

Према Нацрту закона, земљорадничку или било коју другу задругу у Србији убудуће ће моћи да формира само пет особа са малим улогом.

У Министарству пољопривреде и заштите животне средине истичу да Србија, која има дугогодишњу традиција задругарства, може да парира и најразвијенијим земљама ЕУ.

Савјетник за рурални развој у Министарству Владо Ковачевић каже да ће закон омогућити једноставно оснивање задруга, пословање са ниским административним трошковима и дефинисати јасне имовинске односе унутар задруга, а регулисаће и нагомилане вишегодишње проблеме старе задружне имовине.

"Све то представља добар темељ за развој старих задруга и оснивање нових", истиче Ковачевић.

Предсједник Задружног савеза Србије Никола Михаиловић рекао је да је потребно да се задруге поново реафирмишу, што би био спас за село.

Михаиловић је подсјетио да су задруге и удружени пољопривредни произвођачи градили све што постоји у селима.

Пољопривредник Владимир Теофиловић навео је да задруга треба да помогне у оснаживању села и развијању пољопривредне производње.

Србија има 1.502 задруге, а само понеки њихов магацин није празан.