latinica  ћирилица
07/10/2015 |  11:19 | Аутор: РТРС

Б.Петровац: Село Рисовац-млади одлазе, а дјеца се не рађају (ВИДЕО)

Живот у 21. вијеку без струје. То најбоље знају мјештани села код Босанског Петровца у Федерацији у којима живи већинско српско становништво. Најтеже је у селима Вучковића До и Скакавац, Живот без струје тамо није једини проблем.
Босански Петровац, село Рисовац - Фото: РТРС
Босански Петровац, село РисовацФото: РТРС

Много је проблема Срба повратника у Федерацију. Срби повратници у петровачка села кажу да је највећи проблем незапосленост, због чега домаћинства све чешће напушта млађе становништво. У селу Рисовац нема ђака, а проблем представља и лоша путна комуникација. Они који су остали на кућиштима, углавном живе од пољопривреде. 

У селу Рисовац некада је било 150 домаћинстава, а данас свега тридесетак. Мјештани кажу, млади одлазе, а дјеца се не рађају. На огњишта су се већином вратили старији и беспомоћни, а љекар долази једном недјељно. Ни данас све куће немају струју. Пољопривреда је главни извор прихода.

- У основној школи више из овога села нема ни дјеце, Имамо човјека на крају села који нема струје, рекао је Маринко Новаковић, село Рисовац.

- Проблем је незапосленост. Треба да се посвети више пажње да се нешто отвара, да ови млади људи не иду одавде. Све је овдје напуштено, нажалост, додала је Милкица Обрадовић.

До села се стиже лошим макадамским путем који спаја двије општине Босански Петровац и Босанску Крупу.

- Имамо тај једини пут који држи двије општине, нису повезане асфалтом. Да прође пут туда, то би било можда већ мало и другачије, истакао је Здравко Салапура.

Исти проблеми муче и мјештане сусједне Крњеуше. У овом селу некада је живјело више од хиљаду становника, а данас три стотине.

- У Крњеуши је некад било по 600, 700 ученика у једној смјени. А данас можда име десетак, петнаест, нагласио је Бошко Обрадовић.

Ни 20 година од завршетка рата, петровачка српска села, Вучковића До и Скакаквац немају струје. Руководство општине каже да је рјешење на помолу.

- Ја сам све овдје потписао, све могуће дозволе. Људи направили уговоре, плати се нешто ситно по 30, 40 марака. Ја сам успио у Сарајеву, односно Бихаћу да тих 150. 000, 200. 000 марака колико је коштао тај пројекат електрификације десетак кућа горе да то плате они. Можда најбољи одговор је да иде струја до Вучковића До и Скакавац који је од рата немају, истакао је Златко Хујић, начелник општине Босански Петровац.

У општини Босански Петровац истичу да су током протеклих година за Србе повратнике обезбијеђене бројне донације за обнову кућа и пољопривредну дјелатност. Очигледно недовољно за одржив повратак.