latinica  ћирилица
07/10/2015 |  11:28 | Аутор: СРНА

Тајмс: Тајни план ЕУ, депортација стотина хиљада миграната

ЕУ планира да депортује стотине хиљада миграната у наредних неколико седмица формирањем нове граничне јединице и притиском на државе које примају развојну помоћ од Брисела, наводи се у документу који је прибавио британски "Тајмс".
Мигранти на граници са Мађарском - Фото: ТАНЈУГ
Мигранти на граници са МађарскомФото: ТАНЈУГ

У документу се наводи да ће Брисел запријетити да ће повући помоћ, трговинске споразуме и визне аранжмане ако државе као што су Нигер и Еритреја одбију да врате своје економске мигранте.

Такође, предвиђа се да ће државе ЕУ привести стотине хиљада миграната како би их спријечила да избјегну депортацију.

Планом је предвиђено формирање "канцеларије за повратак" при пограничној агенцији ЕУ "Фронтекс" која ће се бавити "нерегуларним мигрантима".

ЕУ ће искористити клаузуле трговинских споразума да присили на повратак избјеглице, односно оне који нису добили азил, у земље поријекла као што су Мали, Нигер, Сомалија, Етиопија и Еритреја, са којима је ЕУ склопила трговинске споразуме и споразуме о развојној помоћи.

"Биће предузете мјере да се осигура повратак нерегуларних миграната, укључујући привођење", наводи се у документу и додаје да је циљ ове политике да се генерално оконча прилив миграната.

Како наводи "Тајмс", овај план односи се само на земље ЕУ које су у зони Шенгена, што искључује Британију и Ирску. План би могао да погоди око 400.000 тражилаца азила којима је посљедњих мјесеци одбијен захтјев за азил.

У документу се позивају земље чланице да буду активније у депортацији и предузму мјере да идентификују и депортују илегалне мигранте.

"Земље чланице морају систематски да доносе одлуке о враћању, да их примијене и обезбиједе ресурсе за идентификовање и враћање илегалних миграната", наводи се у документу.

Лист истиче да ће земље чланице које не примијене мјеру депортације бити суочене са правном акцијом Европске комисије.