latinica  ћирилица
07/10/2015 |  11:39 | Аутор: ТАНЈУГ

В. Британија: Конзервативци почели дебату о изласку из ЕУ

Конзервативни посланици већ су почели дебату око референдума о останку Британије у Европској унији, отварајући старе подјеле које су скоро "потопиле" партију.

Британски премијер Дејвид Камерон тек треба да одреди датум референдума који је обећао до краја 2017. године, а још треба и да преговара о реформама са својим европским партнерима, али то питање доминира на многим пратећим окупљањима као што је то протеклог викенда било током одржавања партијске конференције у Манчестеру, наводи АФП.

- Вјерујем да нас чланство у ЕУ чини јачом земљом, просперитетнијом и напреднијом - рекао је члан парламента из редова конзервативаца Демијен Грин, предсједавајући конзервативне струје у ЕУ.

- Тај аргумент мора да се истакне од сада до референдума, а посебно да се то учини унутар Конзервативне партије - рекао је он.

Такође члан британског парламента, Гералд Ховарт, мисли супротно и каже да су се многе ствари промијениле у ЕУ у односу на 1975. годину када су Британци последњи пут гласали о тој организацији, да су се променили многи прописи и да су Британци остали без доста надлежности.

Међу конзервативним посланицима тренутно је њих 22 чврсто у ставу за излазак Британије из Европске уније (такозвани "брекзит") док њих 47 нагиње негативном одговору на референдуму, резултат је студије организације "Отворена Европа", објављене прошле седмице.

Само 14 чланова парламента одлучно заговара останак у ЕУ, док је њих око 200 и даље неопредијељено, резултат је те студије.

- Биће то веома, веома тешка кампања - признаје посланик Ана Собри, министарка за мали бизнис.

- Никада не смијемо да потцијенимо страст, неко би рекао и опсесију оних који се залажу за излазак - рекла је она.

Најгласнији заговорник против ЕУ у Британији у посљедње двије деценије је лидер антиевропске Партије за независност Велике Британије (УКИП) Најџел Фериџ.

У сваком случају, евроскептични конзервативци настоје да се дистанцирају и од Фериџа и његове платформе напуштања ЕУ.

Најџел Лосов, министар финансија код Маргарет Тачер, прошлог четвртка је саопштио да ће водити евроскептичну групу "Конзервативци за Британију" с циљем да осујети "ксенофобичне гласове" да монополишу предстојећу дебату о референдуму.

Оно око чега су сагласни и еврофилни и евроскептични конзервативци јесте потреба да се реформише 28-члана Европска унија. Поводом тога, једни сматрају да је боље да се унутар ЕУ утиче на спровођењу реформи, а други да би то било губљење времена.

Чак је и Камерон упозорио да би његови покушаји да се реформише ЕУ могли да буду бескорисни.

- Управо се борим и не могу гарантовати да ћу их омогућити (реформе). Уколико не могу да постигнем оно што је потребно Британији, онда не искључујем ниједну могућност - рекао је Камерон.

Извршни директор групе "Бизнис за Британију" Метју Елиот, рекао је да је важно да Британци оставе могућност изласка из ЕУ у случају да "не добијемо промјене тако потребне нашој земљи".

- Више бих волио да видим Британију изван ЕУ него ли да она буде дио растуће супердржаве - рекао је он.

Агенција АФП је пренијела да премијер тек треба да стекне неку конкретну добит од серије сусрета с европским лидерима које ће наставити ове седмице посјетом немачке канцеларке Ангеле Меркел.

Она ће у петак бити у Камероновој званичној резиденцији на селу, вили Чекерс, у Бакингемширу, 65 километара сјеверно од Лондона, гдје ће он прославити 49. рођендан.