latinica  ћирилица
07/10/2015 |  11:48 | Аутор: Независне

Бранимир Главаш увјежбава страначку гарду у црним униформама (ВИДЕО)

Осуђеник за ратни злочин Бранимир Главаш у тајности организује вјежбе неколицине десетина младића, који су окупљени у Славонску соколску гарду, преносе хрватски медији.

"Позор! Славонска соколска гардо, домовини вијерни!" - чује се глас који одзвања у празној спортској дворани Техничке школе у Осијеку.

"Увијек вијерни" - одјекује одговор из грла 30 младића обучених у црне одоре с црним береткама на главама. На лијевој руци одоре им је грб, а на прслуку с лијеве стране натпис "Славонска соколска гарда" испод којег је лого ХДССБ-а, странке коју је основао Бранимир Главаш, који и лично надгледа припреме, како сазнаје Јутарњи лист, почасне јединице која се припрема за своје прво јавно представљање у четвртак 8. октобра на Сабору странке у осјечкој дворани Зрињевац.

Како преноси лист ријеч је о јединици која изгледа као права војна јединица. Једино што немају оружје, већ у рукама држе страначке и државне заставе. Из ХДССБ-а поручују да се не догађа ништа посебно.

“То су само припреме за Сабор. Ништа необично и ништа посебно“, рекао је један високопозиционирани ХДССБ-овац.

Према писању портала 24sata.hr, већ три седмице у спортској дворани Техничке школе у Осијеку увече се окупља 30-ак младића у пуној снази, који по доласку облаче униформе сличне војним и полицијским и вјежбају марширање.

Подсјетимо, Бранимир Главаш је почетком године пуштен из затвора у Мостару гдје је служио казну због ратног злочина почињеног над Србима у Осијеку.

Главаш је био осуђен у случајевима "гаража" и "селотејп" на осам година затвора због ратног злочина над српским цивилима у Осијеку 1991. године, а одслужио је три петине затворске казне, и то у затворима у БиХ, по својој вољи.

Међутим, Уставни суд Хрватске укинуо је пресуду којом је у овим случајевима био правоснажно осуђен на осам година, и од Врховног суда затражио да понови поступак.