latinica  ћирилица
07/10/2015 |  11:59 | Аутор: СРНА

САД: "Десет божијих заповјести" није јавно добро

Испред локалног парламента у Оклахоми уклоњен је споменик са урезаних "Десет божијих заповјести", јер је његовим постављањем прекршен устав који забрањује кориштење државне имовине за промоцију религија.
Оклахома: Уклоњен споменик са урезаних "Десет божијих заповјести" (фото: Sue Ogrocki / Associated Press) -
Оклахома: Уклоњен споменик са урезаних "Десет божијих заповјести" (фото: Sue Ogrocki / Associated Press)

Републикански посланици тврдили су пред судом да је споменик плаћен приватним новцем и да означава историјски догађај, те да нема религиозну сврху.

На такав став реаговали су поштоваоци ђавола и "пастафаристи", који се клањању "Летећем шпагетном чудовишту", тражећи да се, онда, испред парламента подигну и споменици историјским догађајима из њихових религија.

Споменик је уклоњен током ноћи да би се спријечиле демонстрације вјерника и премјештен испред Вијећа за јавне послове, у коме раде конзервативне групе за анализу јавне политике.

Републикански гувернер Мери Фелин тражи начине да споменик врати у круг локалног парламента.

Она сматра да становници морају добити прилику да гласају за уставне промјене, које ће осигурати да историјски споменици попут "Десет божијих заповјести" буду дио јавних простора.

Неколико републиканских посланика тражи опозив судија који су донијели пресуду по којој споменк мора бити улкоњен - наводе портали.